Arc Alchemist: Intel gör en inventering av sin teknik och riktar sig först mot spelbärbara datorer

Intel Arc Alchemist © Intel

Den här gången, Intels återkomst till marknaden för Grafikkort är inte längre en dröm: A350M och A370M finns redan tillgängliga.

Saker utlovade, saker förfallna, säger ordspråket. När det gäller Intel är detta inte riktigt fallet. Medan vi väntade på nyheter om Arc Alchemist-sortimentet som helhet, fokuserade amerikanen helt på mobila GPU:er. Uppföljaren kommer senare.

Fyra mobila GPU:er mellan april och i sommar

Genom en lång presentation lyfte Intel på slöjan för sina ambitioner vad gäller bärbara datorer för tv-spel. Det är bara grundstenen för Arc Alchemist-byggnaden, men Intel verkar självsäker.

Intel Arc Alchemist © Intel
Intel Arc Alchemist © Intel

Arc Alchemist-sortimentet för mobil © Intel

Ett förtroende som dock väcker frågor samtidigt som grundaren också är mycket försiktig. Faktum är att Intel omedelbart tillkännagav färgen: dess mobila GPU:er kommer att lanseras i två skurar.

Den första salvan gäller ingångsnivån vars tillgänglighet är, med Intels ord, ” omedelbar “. Det här är två GPU:er baserade på samma SoC, ACM-G11: A350M och A370M.

Intel Arc Alchemist © Intel
Intel Arc Alchemist © Intel

Två SoC:er för en serie i tre segment: Arc 3, Arc 5 och Arc 7 © Intel

I ett andra steg planerar Intel att lansera följande tre GPU:er baserade på ACM-G10 SoC. Dessa är A550M, A730M och A770M. De är avsedda för sommaren 2022 », Så inte förrän nästa juni.

Xe-Core i odjurets “hjärta”.

Logiskt är A770M rikare utrustad, mer komplex än A350M. Distribuerad av Intel tar tabellen inventering av allt som motsätter sig dessa olika GPU:er. Vi kommer tillbaka till de väsentliga delarna.

Intel Arc Alchemist © Intel
Intel Arc Alchemist © Intel

Xe HPG och, i dess hjärta, den berömda Xe-Core © Intel

Inte överraskande håller Intel en relativt blygsam TDP på ​​sina instegs-GPU:er och låter sig gå mycket högre med en A770M, som alltså är mycket närmare NVIDIAs stora mobila GPU:er.

Vi noterar att GPU:erna fokuserar på den redan kända Xe-Core. Vi hittar 8 av dem på A350M, när A770M har 32. På den tekniska sidan framhåller Intel fyra punkter: XMX-matrismotorn, Mediamotorn, Displaymotorn och Graphics pipeline.

Intel Arc Alchemist © Intel

Schematiskt ökar den första antalet operationer som utförs per sekund jämfört med MAC- och DP4a-teknikerna. Mediamotorn utmärker sig särskilt i kodning och avkodning med stöd för AV1 förutom VP9, ​​​​AVC och HEVC.

Mer klassiskt, Display-motorn tar självklart hand om affischen. Vi pratar om HDMI 2.0b och DisplayPort 1.4a här för upp till två gånger 8K @ 60 fps eller upp till fyra gånger 4K @ 120 fps. Slutligen, för grafikpipelinen, nämnde Intel främst DirectX XII Ultimate innan han gick vidare till renderingsproblem.

Intel förlitar sig uppenbarligen på XeSS

Där, och detta är desto mer sant eftersom amerikanen fokuserade på sina två GPU:er på ingångsnivå, är stödet och marknadsföringen av XeSS av särskild vikt.

Intel Arc Alchemist © Intel

Xe Super Sampling är supersamplingstekniken som utvecklats av Intel för att konkurrera med AMD och NVIDIA. Principen kvarstår att beräkna bilden i en lägre upplösning än den som visas och att förlita sig på kraftfulla algoritmer för att skala den (uppskalning).

Under sin presentation tog Intel logiskt in några demos för att visa den fulla potentialen i dess teknik, och vi inser det på actionspelet Dolmenresultatet var intressant.

Bara” intressant »? Ja, för Intel har uppenbarligen inte jämfört sin lösning med sina huvudkonkurrenter. Så vi väntar med att se XeSS jämfört med NVIDIAs DLSS och AMD:s FSR (om möjligt 2.0) innan vi blir exalterade.

Intel Arc Alchemist © Intel

Ändå har Intel helt klart ett kort att spela och det verkar redan ha stöd från studiorna. Det är fortfarande tidigt att göra redovisningen, men amerikanen nämnde ett femtontal kompatibla spel från sommaren.

Samsung: en första “EVO-design”

Intel tog sig sedan tid att diskutera mer i detalj vad det betyder med den nya “EVO”-designen. Som han kunde göra vid tiden för Centrino, försöker grundaren skapa en sammanhängande plattform som, naturligtvis, delvis kommer att baseras på Arc Alchemist.

Intel Arc Alchemist © Intel

Med tanke på Intels ställning är många partners redan i leden, och amerikanen nämnde Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Medion eller MSI innan han betonade en viss modell, Galaxy Book2 Pro från Samsung.

Intel Arc Alchemist © Intel
Intel Arc Alchemist © Intel

Samsungs Galaxy Book2 Pro är den bärbara dator som Intel lyfte fram under sin presentation © Intel

Vi kommer att vara noga med att inte ta dessa siffror till nominellt värde, men Intel nämner för sin plattform, som är baserad på en CPU 12e generation och en Arc Alchemist GPU, en autonomi på mer än 9 timmar, en 30-minuters laddning för att återfå 4 timmars autonomi, en utgång från standby ” omedelbar (mindre än 1 sekund) och utmärkt videoprestanda.

Alltför ofta förbisedd av vissa marknadsaktörer togs mjukvarudelen upp av Intel, som avslutade sin presentation med Arc Control, en programvara som på många sätt påminner om NVIDIAs GeForce Experience.

Intel Arc Alchemist © Intel

På programmet: hantering av grafikdrivrutiner, prestandaoptimering genom profiler som är specifika för varje spel, överlagrat displaysystem, det enklaste sättet att streama dina spel och, naturligtvis, en community-portal för att samla alla användare. .

Intel Arc Alchemist © Intel
Intel Arc Alchemist © Intel

Prestandahantering och streaming är kärnan i Arc Control © Intel

Förutom den besvikelse som orsakades av att Intel inte hade ett enda ord för sina stationära GPU:er, gjorde presentationen av den amerikanska jätten det möjligt att sätta prickarna på “i” och att verifiera grundarens ambition. Naturligtvis kommer det att bli nödvändigt att bedöma på delar, men Intel verkar ha gett sig själva medel för att lyckas.

Källa: Intel

Relaterade Artiklar

Back to top button