Är länkaggregation bättre eller multigigabit-portar på routrar?

På senare tid har routertillverkare integrerat multi-gigabit-portar i deras routrar är syftet med att integrera dessa portar att tillhandahålla 2,5 GbE eller 5 GbE hastigheter med en enda port . Men i firmwarerna finns det också möjlighet att utföra länkaggregation av två Gigabit Ethernet-portar. Vad är bättre i en router? Idag i RedesZone kommer vi att förklara styrkorna och svagheterna hos vart och ett av alternativen.

Multigigabit-portar på avancerade hemroutrar

För närvarande inkluderar avancerade routrar i allmänhet en multigigabit-port. I nätverk med flera gigabitar, vi har sett att vi kan ha 2,5 GbE eller 5 GbE hastigheter, men för närvarande har routrar alternativet “långsammare”, det vill säga vi har portar med 2,5 hastigheter Gbps. Vi har dock sett fall som ASUS RT-AX86U, som innehåller en specifik Multigigabit-kretsuppsättning som stöder 5 Gbps hastigheter i porten, dock stöder inte processorn det, så “bara” kommer vi att ha 2,5 Gbps hastighet i denna hamn.

ASUS GT-AX11000 ROG Rapture – AX11000 Tri-Band Gigabit Gaming Router (Triple VLAN, PS5-kompatibel, Aura RGB, 2.5G Game Port, AiProtection Pro, Adaptive QoS, Ai-Mesh Support)

>
USD

281,47

På firmwarenivå, Multigigabit-porten är konfigurerat som LAN som standard för att ansluta en NAS-server med denna typ av anslutning, och ge bra prestanda i hela det lokala nätverket, oavsett om det är för datorer anslutna med kabel eller via Wi-Fi.6, eftersom vi har verifierat i RedesZone att hastigheter över 900 Mbps över Wi-Fi Fi är fullt möjligt.

ASUS RT-AX86U – AX5700 Dual Band Gigabit Gaming Router (PS5-kompatibel, mobilt spelläge, AiProtection med TrendMicro, Mesh WiFi-kompatibel, 2,5G-port, Game Port, Adaptive QoS)

>
USD

212,80

Att införliva Multigigabit-portar i en router har sina styrkor, men också sina svagheter, så du måste fråga dig själv om det verkligen kompenserar dig för det extra priset du kommer att få betala för det. Logiskt, om priset för en router med en Multigigabit-port är detsamma som en som inte har den här anslutningen, gå alltid för den som gör det, eftersom det är framtiden för hemnätverk.

Starka poäng

Styrkan med att integrera en multigigabit-port i en hemrouter är fart . Med en typisk Cat5e nätverkskabel kan vi överföra data i hastigheter upp till 2,5 Gbps, eller vad som är samma sak, vi kan nå överföringshastigheter på runt 280-300 MB/s.

Det är idealiskt om i denna hamn vi ansluter en stationär dator med ett Multigigabit nätverkskort eftersom vi kan överföra med hög hastighet till flera datorer. För närvarande, NAS-servrar med 2,5 GbE-anslutning börja bli populär som QNAP TS-253D som vi recenserade i RedesZone, så att du kan få ut ännu mer av den här typen av enheter i det uppkopplade hemmet.

QNAP 2TB TS-253D-4G-lösning – 2-fack Desktop NAS | Installerad med 2 Western Digital Red 1TB-enheter

>
USD

678,32

Svaga punkter

Nackdelarna med att ha en Multigigabit-port i en router är att det kommer att bli dyrare än en annan router med liknande funktioner utan denna typ av anslutning. Vi måste också komma ihåg att vi, för att dra fördel av hastigheten i dessa hamnar måste ha ett nätverkskort med Multigigabit-stöd oavsett om det är ett 10G-kort med NBASE-T-stöd eller ett 2,5GbE-kort.

ASUS XG-C100C – 10 Gigabit PCI Express nätverksadapter (Inbyggd QoS, RJ-45, kompatibel med Windows 10 och Linux)

>
USD

62,39
Ezoicrapportera denna annons

Om vi ​​inte har ett nätverkskort som är kompatibelt med dessa hastigheter kommer det att vara värdelöst att ha denna anslutning. Om du har en bärbar dator eller ultrabook och vill dra fördel av dessa hastigheter är QNAP QNA-UC5G1T idealisk för dig:

QNAP QNA-UC5G1T 5000 Mbit/s Ethernet-nätverkskort och adapter – nätverkstillbehör (kabel, USB, Ethernet, 5000 Mbit/s, svart)

>
USD

93,26

Tack vare denna 5G Multigigabit-portadapter (den stöder även 2.5GbE) till USB 3.2 Gen 1-port kan vi ha denna supersnabba anslutning.

Gigabit Ethernet-portar med länkaggregation

Vissa tillverkare har beslutat att integrera i sin firmware möjligheten att gör länkaggregation i sina routrar några tillverkare som stöder denna funktion är ASUS och NETGEAR, utan tvekan, två starkt rekommenderade tillverkare av avancerade routrar. Link Aggregation, eller även känd som LACP eller 802.3ad standard, tillåter oss att ansluta två (eller flera) fysiska portar i en enda logisk länk, detta kommer att tillåta oss att öka den verkliga bandbredden för enheterna och kunna överföra med högre hastigheter .

Hemroutrar tillåter endast länkaggregation endast på två Gigabit Ethernet-portar switchar som kan hanteras med den här funktionen tillåter oss att utföra länkaggregation med många fler portar, men för närvarande tillåter routrar endast maximalt 2 portar. Det betyder att om vi ansluter en NAS-server eller en dator med flera nätverkskort så kan vi tillhandahålla lokal nätverksanslutning upp till en hastighet på 2 Gbps idealisk för höghastighetsdatadelning.

Att införliva Link Aggregation-funktionalitet och använda den i en router har sina styrkor, men också sina svagheter, så du måste fråga dig själv om det verkligen är värt det. Detta är en firmware-funktion och det tillkommer vanligtvis ingen extra kostnad för att lägga till den här funktionen.

Starka poäng

Den starka punkten med integrationen av Link Aggregation-funktionen är mångsidighet kan vi tillhandahålla en PC eller NAS-server med dubbel hastighet, upp till 2 Gbps i Full-Duplex specifikt. Dessutom kan vi använda samma kablar som alltid med Cat5e för att ansluta till routern och slutvärden. Dessutom kan vi aktivera eller avaktivera denna funktion när som helst från den fasta programvaran, i fall att vi vid vissa tidpunkter vill ansluta en server.

Om du ska ansluta en stationär dator som har två nätverkskort, eller ett nätverkskort med dubbla portar, eller en NAS-server med två Gigabit Ethernet-portar, kommer den här lösningen att tillåta dig att fördubbla utrustningens prestanda vid åtkomst från olika enheter för att kopiera filer.

Svaga punkter

Den första svaga punkten med att använda LACP i en router är att dessa typer av enheter vanligtvis har få Gigabit Ethernet-portar, vi har vanligtvis fyra LAN-portar, även om det finns hemroutrar som har 6 och till och med 8 portar Gigabit Ethernet. Genom att sammanfoga två fysiska länkar till en logisk länk “tappar” vi faktiskt en port, som vi inte kan använda för att ansluta en annan dator till nätverket. Därför är den första svaga punkten att vi kommer att ha en mindre tillgänglig Gigabit Ethernet-port för att ansluta en annan enhet.

Länkaggregation är ett protokoll som kräver två ändar “prata” samma språk, dvs 802.3ad. Om vi ​​inte har en PC konfigurerad med LACP-standarden, eller om vi inte har konfigurerat vår NAS-server som sådan, kommer länkaggregationen inte att fungera.

En annan negativ aspekt är att enl lastbalanseringen vi har i routerns firmware LACP kunde inte ge oss hastigheten på 2 Gbps. LACP stöder olika lastbalanseringsalgoritmer så att båda fysiska länkar vidarebefordrar trafik, den vanligaste är src-mac, även om vi även kan hitta src-dst-mac eller src-dst-ip som har en större granularitet. I följande bild kan du se några lastbalanseringsalgoritmer för en professionell L3-switch:

Tills vi har verifierat hur det fungerar vet vi inte vilken algoritm den använder internt, detta kan begränsa belastningsbalanseringen på länkarna och inte ge oss hastigheten på 2 Gbps under vissa omständigheter.

Så vilken är den bästa funktionen att integrera i routern?

Beroende på behoven och utrustningen du har för närvarande, kommer båda alternativen (eller till och med båda) att vara värt det. Dock är Link Aggregation på firmware-nivå så du behöver bara titta på märkena och modellerna som innehåller denna funktionalitet, de allra flesta ASUS och NETGEAR routrar har denna funktionalitet, i RedesZone har du många analyser där vi pratar om en modell stöder denna funktion eller inte.

För närvarande är båda funktionerna (multigigabit-port och länkaggregation) integrerade i flera ASUS-modeller, såsom ASUS ROG Rapture GT-AX11000 och RT-AX86U, NETGEAR har också RAX200 och RAX120 routrar med 2,5 multigigabit portar Gbit/s, dessutom RAX120 har en Multigigabit 5 Gbit/s-port, dubbelt så snabb.

Netgear RAX200 WiFi 6 Nighthawk AX12-router, AX11000 Tri-Band WiFi-hastighet, 5 Gigabit-portar, 2 USB 3.0-portar, 40+ enhetstäckning

>
USD

462,90

Relaterade Artiklar

Back to top button