Är digital PR framtiden för länkbyggande?

Samtidigt som betoning av teknisk SEO och skapande av högkvalitativt innehåll har erkänts som en integrerad del av alla effektiva strategier som syftar till att få företag att rankas bättre på sökmotorernas resultatsidor, finns det flera taktiker som hjälper digitala marknadsförare att uppnå önskade resultat. Länkbyggande är fortfarande en av de vanligaste och mest effektiva metoderna.

När det gäller att utveckla en länkbyggande strategi finns det flera av dem för marknadsförare att välja mellan. De sträcker sig från gästbloggande till att utnyttja trasiga länkar till att vara aktiv på sociala medier till att till och med replikera de bästa länkarna från konkurrenter. Det finns dock ytterligare en strategi som har lämnats bakom sig men som har fått fäste de senaste åren – det är att tjäna redaktionella länkar via digital PR.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad digital PR är, hur företag kan dra nytta av det nu och om framtiden för länkbyggande är tänkbar utan den. Fortsätt läsa för att ta reda på mer om möjligheterna som digital PR ger för SEO:er idag.

Vad är digital PR?

Digital PR kallas ibland även för online PR eller E-PR. Enkelt uttryckt, är en onlinemarknadsföringsstrategi som används av företag som syftar till att öka deras varumärkesmedvetenhet och öka närvaron på nätet. Och även om den här strategin kan täcka flera kanaler samtidigt – från förvärv av bakåtlänkar till hantering av rykte online till podcasting (som blev mycket populärt under de senaste åren), är en sak säker – den kan göra en betydande skillnad när det kommer till sökmotoroptimering ( SEO).

Idag bygger digital PR främst på att presentera innehållsidéer (uppsökande) för välrenommerade onlinekällor, såsom nischade bloggar och digitala medier (du kan lära dig mer om standardbloggaruppsökande på https://huskyhamster.com/services/standard-outreach) , för att tjäna relevanta bakåtlänkar i publikationer på toppnivå.

Denna metod ger goda resultat eftersom den är ömsesidigt fördelaktig för båda sidor. Publishers får högkvalitativa innehåll om trendiga eller vintergröna ämnen, medan företag presenteras för nya målgrupper (förbättrar varumärkesmedvetenheten) och tjänar bakåtlänkar (hjälper till med trafik och SEO).

Som ett resultat av detta gör digital PR att företag kan nå sin målgrupp genom publiceringar på andra webbplatser, omnämnanden på influencers sociala medier som de följer, eller shout-outs på poddsändningar samtidigt som de förbättrar deras varumärkes organiska synlighet och rankning. Dessutom, enligt John Mueller, Googles sökförespråkare, är digital PR i dag troligen mer kritisk än teknisk SEO i så många fall.

Faktiska fördelar med digital PR för en länkbyggande strategi

Det första vi behöver göra är att särskilja länkar som tjänats in med digitala PR-metoder från de som tjänas in via gästinlägg. Vid första anblicken kan de verka likadana, eftersom företag i båda fallen kommer att få omnämnanden på webbpublikationer som länkar till deras webbplatser. Skillnaden i hur dessa länkar tjänas är dock av stor betydelse.

Medan gästinlägg ofta kopplas till betalda, irrelevanta omnämnanden på länkande webbplatser av låg kvalitet, placeras digitala PR-länkar redaktionellt, vilket innebär att utgivare fattar redaktionella beslut om att länka till innehållet du försett dem med. Oftast kommer denna typ av länkar i form av ett citat eller annat omnämnande som tillför ett redaktionellt värde till publikationen, vilket gör dem mycket relevanta och nästan omöjliga att replikera av konkurrenterna.

Som du redan kan se är digital PR en viktig taktik för att skala länkbyggande utan att kompromissa med kvaliteten på länkarna i första hand. Det kan dock ge mycket fler fördelar än bara det. De mest framträdande fördelarna med att använda digital PR i dina länkbyggande ansträngningar är:

 • Skaffande auktoritet, redaktionella bakåtlänkar från välrenommerade källor.
 • Öka varumärkets trovärdighet genom att etablera dig som branschexpert.
 • Bygga varumärkesmedvetenhet genom att nå målgruppen (låter dig utveckla försäljningstratt på lång sikt).
 • Öka konkurrensfördelar genom att tjäna länkar som inte kan replikeras.
 • Driv verklig hänvisningstrafik till din webbplats.
 • Kombinera sökkanaler och sociala marknadsföringskanaler. Denna taktik innebär att dela berättelser inte bara till pressen utan också på dina sociala mediekanaler för att driva mer socialt engagemang.

Som ett resultat kan du uppnå mycket mer än bara högkvalitativa bakåtlänkar genom att införliva digital PR i din strategi för att bygga länkar. Det är ett mycket mångsidigt och effektivt tillvägagångssätt som du kan använda för att öka din onlinenärvaro och få både nuvarande och potentiella kunder att engagera sig. Dessutom hjälper det företag att förbättra och demonstrera sin EAT (expertis, auktoritativitet och pålitlighet), vilket också kan vara en värdefull rankningsfaktor i SEO – för vissa frågor till och med mer än andra.

Digital PR-taktik kan företag dra nytta av

Det är också värt att nämna att digital PR inte är en färdig strategi som passar alla syften samtidigt. Faktum är att digital PR använder sig av olika taktiker och därför olika typer av innehåll – från pressmeddelanden och intervjuer till infografik, poddsändningar och fallstudier, bland annat. Nyckelögonblicket är att välja en lämplig strategi, med tanke på branschen, målgruppens behov och branschen företaget verkar i.

Några av de mest effektiva digitala PR-taktik som företag kan införliva i sina länkbyggande strategier inkluderar:

 • kreativa kampanjer,
 • expertutlåtanden och insikter,
 • newsjacking (innehållsidéer som hänvisar till de senaste nyheterna och virala trender),
 • forskningsstudier packade med data (din egen eller från auktoritativa tredje parter),
 • produkt-PR (pitcha berättelser kring dina produkter).

Sammanfattningsvis

Sammantaget är det säkert att säga att digital PR inte bara är framtiden för länkbyggande; det är redan dess nuvarande. Att tjäna högkvalitativa länkar från välrenommerade källor och omnämnanden i top-tier publikationer har blivit otänkbart idag utan att införliva digital PR-taktik. Och en av de största delarna av detta tillvägagångssätt är att det är fördelaktigt inte bara för SEO utan också för att bygga trovärdighet och exponera varumärken för en större publik, bland annat.

Att försumma digitala PR-insatser när det gäller att utveckla en länkbyggande strategi innebär följaktligen ett antal bortkastade möjligheter för ett företag, vilket är oacceptabelt på dagens mycket konkurrensutsatta marknader.

Relaterade Artiklar

Back to top button