Är det viktigt för routrar att ha en snabb processor (CPU)?

De mest kraftfulla routerprocessorerna för tillfället

Routertillverkare använder både Broadcom- och Qualcomm-chipset för att få bästa prestanda från sina routrar. Båda märkena av chipset har processorer (SoC) i alla serier, mellanklass, avancerad och även avancerade processorer.

En av de processorer som används mest av tillverkarna är Broadcom BCM49408 den använder en 64-bitars ARM-arkitektur, har fyra kärnor och arbetar med en hastighet av 1,8 GHz. Denna CPU-modell används av avancerade routrar som ASUS ROG Rapture GT-AX11000, ASUS RT-AX88U och RT-AX86U bland andra modeller från andra tillverkare. Den här processorn har NAT-hårdvaruacceleration, har totalt 5 Gigabit Ethernet-portar, kryptografisk acceleration när vi använder IPsec, och har även Wi-Fi 6-kompatibilitet och Multigigabit-teknik ifall vi införlivar en switch extra med denna typ av anslutning.

När det gäller Qualcomm har vi Qualcomm IPQ8074 en processor med ARM Cortex A53-arkitektur, det är en Quad-Core som arbetar med en hastighet av 2,2 GHz. Denna processor har NAT-hårdvaruacceleration, stöd för Gigabit Ethernet-portar, och vi kommer att se det i avancerade routrar som ASUS RT-AX89X, där vi kommer att ha 10G Multigigabit-portar och totalt 12 strömmar med Wi-Fi 6.

I RedesZone har vi redan i olika analyser sett den utmärkta prestanda som erhålls av Broadcom-kretsuppsättningen, en helt ny processor som ger oss hög prestanda. Om du märkte det i våra prestandatester, fick vi mycket liknande prestanda i LAN-LAN och LAN-WAN och Wi-Fi 5-testerna med den här senaste generationens processor, och andra processorer som BCM470X som har ganska gamla routrar som RT -AC68U.

Är det värt att betala extra för en kraftfull processor i en router?

En kraftfull processor är viktig om du ska använda routern till detta

En CPU med många kärnor (Triple-Core eller Quad-Core) och hög hastighet (mer än 1,4 GHz) är avgörande om vi ska använda vissa aspekter av en router, annars är med en Dual-Core router på 1 GHz mer Det räcker för att nå höga hastigheter i LAN, WAN och även i Wi-Fi.

USB 3.0-prestanda

Om du vill uppnå höga läs- och skrivöverföringshastigheter med din routers inbyggda USB 3.0-portar är en snabb processor avgörande. Det är i denna aspekt som vi kommer att märka skillnaden i prestanda för en processor med en annan. Om vi ​​använder en långsam processor kommer den att sätta CPU:n på 100% och kommer inte ge mer av sig själv när vi överför data via Samba, FTP eller när vi använder DLNA mediaserver.

Så du kan se hur viktigt detta är, vi kommer att göra en läs- och skrivhastighetsjämförelse med en ny router (RT-AX86U) med en 1,8 GHz Quad-Core-processor och den gamla RT -AC68U som vi analyserade i RedesZone .

Samba på USB 3.0-port

  • RT-AX86U: 150MB/s läsning och 144MB/s skriv
  • RT-AC68U: 50MB/s läsning och 40MB/s skriv

FTP i USB 3.0-port

  • RT-AX86U: 150,5 MB/s läsning och 140 MB/s skriv
  • RT-AC68U: 45MB/s läsning och 40MB/s skriv

Som ni ser får vi ungefär tredubbla hastigheten om vi har en snabb processor.

Prestanda om du använder VPN

Hemroutrar integrerar vanligtvis en VPN-server, OpenVPN-typ eller IPsec-typ, och i vissa fall integrerar de till och med båda VPN-servrarna. De kan också ha VPN-klienter för att omdirigera all internettrafik till fjärr-VPN-servern och därifrån till internet. Det senare gör det möjligt att undkomma eventuella regionala blockader.

Som du har sett tidigare har de nya processorerna IPsec-hårdvaruacceleration, vilket gör att vi kan få bättre nedladdnings- och uppladdningshastigheter, förutom att inte ha vår routers processor kontinuerligt vid 100 % användning, vilket förhindrar eller hindrar resten av uppgifterna. Om du använder OpenVPN är denna snabbhet inte tillgänglig, men du kommer också att märka en stor förbättring av VPN-prestanda.

Om vi ​​jämför RT-AX88U (vår huvudrouter) med RT-AC68U är VPN-prestandan betydligt bättre i fallet med den förra. RT-AX88U kan leverera cirka 80 Mbps nedladdning och 160 Mbps uppladdning. När det gäller den andra är prestandan cirka 25-35 Mbps. Dessa värden beror på den symmetriska krypteringstypen och OpenVPN-serverinställningarna.

LAN-WAN-prestanda (med hårdvaru-NAT inaktiverad)

För närvarande har alla routrar NAT-acceleration för att ha högsta möjliga hastighet i LAN-WAN och WAN-LAN-tester, på detta sätt kan vi få hastigheter på upp till 900 Mbps verkliga utan problem, och utan att öka till knappt någon CPU-användning, eftersom detta är gjort på hårdvaruaccelerationsnivån. Om vi ​​stänger av NAT-hårdvaruacceleration, är det då vi kommer att märka att CPU-användningen ökar när vi gör hastighetstester, full-line nedladdningar och annan tung internetanvändning.

Om du av någon konstig anledning inaktiverar NAT-hårdvaruacceleration kommer du att märka stor skillnad i prestanda om din router har en långsam CPU. Med långsamma processorer är det mycket möjligt att du inte kommer att överstiga 500 Mbps internethastighet, men med snabba processorer når du hastigheter över 800 Mbps, men kom ihåg: du kommer att ha hög CPU-användning eftersom trafikhanteringen görs på mjukvarunivå och inte av hårdvara.

Andra användningsområden där CPU är viktig

Om din router har en bandbreddsbegränsare a QoS för att prioritera enheter på det lokala nätverket för att förbättra latensen i spel, a säkerhetssystem som ansvarar för att skydda datorer på det lokala nätverket genom att analysera trafiken som utbyts för att upptäcka hot, och till och med en trafikanalysator och annan programvara som kan ha sin firmware och som påverkar trafiken som utbyts, är det viktigt att även ha en kraftfull CPU.

I dessa fall, när vi aktiverar funktioner i dess firmware, blir en kraftfull processor i vår router mer nödvändig, för annars kommer vi med höga internethastigheter att ha en flaskhals.

Och LAN-LAN, LAN-WAN och Wi-Fi påverkas inte?

Den som ansvarar för att hantera LAN-LAN-trafik är switchen som sitter inuti SoC (huvudprocessorn), och inte är beroende av processorkraft eller processorkärnor, som du kan se i vår analys av de gamla routrarna, vi har Vi klarat av att överskrida hastigheten på 100MB/s utan problem i de olika hastighetstesterna med en Dual-Core CPU på 800MHz eller 1GHz. Det är dock väldigt viktigt att firmware är optimerad och hanterar denna trafik korrekt, annars får vi dålig prestanda.

När det gäller LAN-WAN-trafik så har de allra flesta CPU:er, även om de är gamla, NAT-acceleration, det betyder att det hanteras av en del av CPU:n, och det spelar ingen roll om CPU:n är Dual-Core eller Quad – Core , prestandan du får blir exakt densamma. I detta avsnitt är det också mycket viktigt att firmware är optimerad och korrekt hanterar denna trafik. Om du redan har märkt, när vi kör LAN-WAN-trafik, ökar inte CPU-användningen eftersom det görs av hårdvara.

Slutligen, när det kommer till Wi-Fi, har de olika frekvensbanden sin egen individuella styrkrets, som korrekt hanterar trådlös trafik, även om trafiken logiskt också går genom huvudprocessorn. Vi har upprepade gånger kollat ​​hur en router med en långsammare processor än en annan kan uppnå bättre hastigheter över Wi-Fi, just tack vare optimeringen av den fasta programvaran och användningen av dessa individuella styrkretsar. Till exempel använder nya Wi-Fi 6-routrar Broadcom BCM43684-chipset som är 4×4 MU-MIMO.

Som du har sett är det viktigt att ha en snabb processor för USB-prestanda, VPN, nedladdningshanterare, DLNA-mediaserver och även om du inaktiverar NAT-acceleration, annars kommer vi inte att märka någon skillnad.

Relaterade Artiklar

Back to top button