Är det möjligt att försvinna från Internet och hur?

Sammanfattning
  • Sociala nätverk: säga adjö till dem eller bättre konfigurera dem?
  • Sortera dina konton på de olika sajterna
  • Ja till rätten att bli bortglömd!
  • Lär dig att ändra dina surfvanor

Social spionering på internet © Pixabay

Att vilja försvinna från internet kan ibland verka lockande. Men om vi fortfarande fortsätter att surfa och använda vissa onlinetjänster finns det en anledning. Även om det betyder att vi i utbyte låter vårt virtuella liv spelas in. Så om du verkligen är bestämd, är det verkligen möjligt att försvinna från Internet? Och i så fall, hur och till vilken kostnad?

Alla specialister är eniga: förutom att avsäga sig alla former av virtuellt liv, och det innebär också att göra utan betalningsmedel som ett bankkort, är det extremt komplicerat att helt försvinna från Internet. Det är dock mer möjligt att begränsa de spår som vi lämnar med var och en av våra passager på webben.

Använd en ExpressVPN-lösning för att säkra dina enheter

Sociala nätverk: säga adjö till dem eller bättre konfigurera dem?

Det första steget, som verkar vara det mest uppenbara, är att ifrågasätta vår användning av sociala nätverk. Varje information som publiceras eller varje bild som publiceras ger material för att skapa en profil som sedan kommer att kommunicera din livsstil. Metadata för dina bilder hjälper till att avgöra var du bor eller vilka platser du föredrar för dina resor. En oskyldig fras kan ge en ledtråd om ditt professionella yrke. För att försvinna från webben måste du försvinna från denna virtuella miljö som är inneboende i sociala nätverk. För detta är flera lösningar möjliga: radering av innehållet i dina sociala nätverk och/eller total radering av dina konton.

Om du fortfarande vill behålla fotfästet i vår kära virtuella värld, kommer användningen av olika pseudonymer på vart och ett av dina konton att bidra till att begränsa skadan. Det blir då fråga om att inte avslöja personlig information, såsom din födelsedag, din arbetsplats eller din födelsestad. Undvik också att lägga upp foton som avslöjar din sanna identitet. För att personifiera din profil lite går det att använda sajter som genererar bilder via maskininlärning. Vi rekommenderar dig också att ta en titt på dina personliga hemsidor och tonårsbloggar. Dessa är ofta en gruva av information som alltför länge glömts bort.

Sortera dina konton på de olika sajterna

Nästa steg, att ta bort hans konton på ett mer globalt sätt. Du bör veta att en majoritet av webbplatser har ditt riktiga namn, din postadress och din e-postadress i sin databas. Så i stället för att gå igenom alla dina e-postmeddelanden och leta efter reklammeddelanden för att radera ditt konto, kan specialiserade webbplatser göra det åt dig.

Deseat.me kan avgöra vilka webbplatser du är registrerad på från ditt Gmail- och Outlook-konto. Justdelete.me listar olika webbadresser till populära webbplatser där du kan ha ett konto. Den studerar och varnar dig sedan om komplexitetsnivån i samband med din avregistrering. Att använda sådana webbplatser är ett effektivt sätt att få en uppfattning om omfattningen av uppgiften. Detta gör det lättare för dig att uppskatta hur lång tid det tar att radera all din information.

Ja till rätten att bli bortglömd!

Om du är medborgare i ett EU-land har du vad som kallas rätten att bli bortglömd. Till exempel skickar Google ett formulär för att göra förfrågningar om att radera personlig information. Målet är alltså att kontrollera de sökresultat som berör dig. Å andra sidan kommer det att vara nödvändigt att tidigare ha listat webbadresserna till de webbplatser vars resultat du vill ta bort för att kunna tillhandahålla dem till Google. Du kan upprepa denna process för alla tjänster som tillhör Google, som Blogger till exempel. Det är också möjligt att be sajterna att skicka dig den information de har om dig, och därmed om du vill radera dina konton eller inte.

Men att kunna hämta all denna information och radera den förblir komplicerat. Vissa integritetsexperter erbjuder en alternativ lösning: felaktig information. Målet är att tillhandahålla så mycket falsk information som möjligt, såsom en falsk födelsedag, eller till och med felaktig information för att komma åt en tjänst. Andra specialister går längre och föreslår att sökresultat som matchar din identitet översvämmas med falska profiler. Dessa har då samma namn som du, men med totalt felaktig information.

En annan aspekt att övervaka är datamäklare. Dessa är företag som specialiserar sig på återvinning av information, oavsett om det är offentligt tillgängligt eller privat, genom köp från andra webbplatser. Flera webbplatser erbjuder uttömmande listor över dessa företag, samtidigt som de anger hur man begär radering av deras data enligt gällande lagar. Dina digitala rättigheter till exempel avslöjar listan över stora datamäklare och låter dig skicka raderingsförfrågningar enkelt och snabbt.

Lär dig att ändra dina surfvanor

När dina konton och de flesta av dina personuppgifter har raderats handlar det nu om att lämna så lite spår som möjligt av dina digitala aktiviteter, med risk för att ha gjort allt tidigare arbete för intet. Om du vill försvinna från webben måste du därför ändra dina surfvanor radikalt.

Avsluta Google och alla associerade konton. Du måste gå till en mer integritetsvänlig sökmotor och välja ett annat e-postmeddelande. Helst bör den erbjuda en mycket specifik kryptering och inte ha hemvist i USA, Australien eller något annat land från Europeiska unionen. Likaså för din webbläsare är det bäst att undvika Google Chrome, Safari, Edge och liknande. Dessa tillhör faktiskt stora företag som handlar med dina personuppgifter. Du måste också titta på webbläsartillägg, som Privacy Badger, samt en annonsblockerare. Detta är det bästa sättet att undvika att bli spårad på varje besökt webbplats, eller ens ha en personlig profil skapad om dig.

Din telefon är inte heller förskonad från problemet. Så om det förblir komplicerat att undvika Google eller Apple, är det nödvändigt att säkerställa åtkomsten som efterfrågas av de olika applikationerna och att minska deras installation till ett strikt minimum. De mest beslutsamma kan besluta sig för att installera en alternativ version av Android, men också att göra utan Google Play Butik till förmån för alternativa digitala butiker.

Att använda ett VPN är också en smart och effektiv lösning. Leverantörer som ExpressVPN erbjuder särskilt kraftfulla VPN-lösningar för att bevara din identitet online. På så sätt förblir du osynlig för din Internetleverantör; din IP-adress är därmed dold och informationen som skickas till de besökta sajterna är krypterad. Det är dock fortfarande viktigt att vara medveten om användningen av din data, som alltid passerar genom företagets eller organisationens servrar bakom VPN.

Prenumerera på ExpressVPN för att öka din onlinesäkerhet

Relaterade Artiklar

Back to top button