Är det en fågel, är det ett flygplan? Nej, det är en (sol)husbil!

Stella Vita © Solar Team Eindhoven

Med sina solpaneler utplacerade ser detta roliga fordon ut lite som en fågel eller ett flygplan. Men det är faktiskt en elektrisk husbil med utfällbara solpaneler för att öka ytan när den står stilla.

Älskar du naturen, älskar du konceptet med husbilar som den berömda och legendariska Volkswagen Combi? Men att åka till isolerade och skyddade platser med en dieselmotor avskräcker dig? Här är lösningen: Stella Vita.

Läs också:
Den globala marknaden för batterier till elfordon har fördubblats på ett år

Den 100 % autonoma solcellsbilen

Bakom detta roliga projekt står en grupp ingenjörsstudenter från Technical University of Eindhoven i Nederländerna. Solar Team Eindhoven har utvecklat ett särskilt original solelfordon, Stella Vita. Tanken är att förvandla ett solelfordon, baserat på Stella som teamet har utvecklat tidigare, till en energisjälvförsörjande minihusbil.

Designen är arbetad för att maximera det tillgängliga utrymmet för installation av solpaneler. Det är en riktig omtolkning av skåpbilens ursprungliga koncept. Det uppfällbara taket gör det möjligt att öka volymen när den står stilla för att få ut det mesta av kupén. Solpaneler fälls ut på vardera sidan av fordonet, när de står stilla, för att fördubbla sin yta exponerad för solen och därmed ladda batterierna. Stella Vita har alltså en yta på 17,5 m2 av solpaneler.

Läs också:
Storbritannien: kommer nya byggnader snart att behöva ha laddare för elfordon?

730 km räckvidd

Genom att optimera användningen av den energi som samlats under en vacker solig dag skulle det vara möjligt att resa upp till 730 km. Teamet planerar en resa för att ansluta Eindhoven till södra spetsen av Spanien med enbart solenergi som samlas in av fordonet.

Ombord rymmer fordonet två passagerare med all bekvämlighet av en skåpbil, stor säng, litet kök och matbord. Allt är designat för att begränsa vikten till maximalt för att optimera autonomin.

Denna prototyp öppnar dörren till en grönare framtid för entusiaster av vanlife och löser problemet med att ladda batterier i avlägsna och isolerade områden. Den behöver bara solljus för att fungera.

Stella Vita © Solar Team Eindhoven

Källa: Electrek

Relaterade Artiklar

Back to top button