Är det en bra idé att låta din smartphone vara inkopplad hela natten, och hur mycket kostar det?

Laddare

I dessa tider av energikris är det dags att ändra dina laddningsvanor för att undvika slöseri med el.

Starten på läsåret är inte den lyckligaste då en energikris utan motstycke hägrar.

Fransmännen uppmanade att begränsa sin energiförbrukning

Med mer än hälften av kärnkraftsflottan nedlagd för att utföra underhållsverksamhet eller arbete på vissa reaktorer, insisterar regeringen på de insatser som företag och privatpersoner kommer att behöva göra för att minska sin förbrukning och undvika nedskärningar.

The Environment and Energy Management Agency (ADEME) arbetar för att utbilda människor och regelbundet påminna dem om de rätta sakerna att göra för att minska förbrukningen av el, vatten och gas dagligen.

Att ladda våra smartphones är uppenbarligen en av de där små dagliga vanorna som det är dags att ändra på.

Att koppla ur laddaren är bra för planeten… men inte nödvändigtvis för din plånbok

Vi tenderar att ladda våra telefoner på kvällen innan vi går och lägger oss och låta dem vara anslutna till eluttaget hela natten. När vi vaknar kopplar vi bort vår smartphone för att läsa dagens första meddelanden, men inte nätadaptern.

Den senare förbrukar dock energi konstant, även när ingen smartphone är ansluten till den. Som ADEME påminner oss om, om din laddare är varm beror det på att ström förbrukas konstant dag och natt och slösas bort i onödan. Det rekommenderas därför starkt att koppla bort din laddare när batteriet är fullt eller att välja korta laddningar under dagen och sedan koppla bort dina adaptrar.

Om denna nya reflex är bra för planeten, förvänta dig inte att se effekterna på din energiräkning. Leverantören Engie gjorde experimentet 2020 genom att lämna sex laddare permanent anslutna. ” Enligt tester kan dessa tillbehör förbruka i genomsnitt 0,3 watt. Anta sedan att dessa sex laddare är kontinuerligt anslutna under ett år. Det ger oss totalt 2,6 kWh per år », Förklarar operatören.

De besparingar som uppnås skulle, enligt EUF:s nuvarande taxeplaner, vara en besparing på cirka 40 centimes per år för dessa sex konventionella laddare som är permanent anslutna. En anekdotisk summa, vi ger dig, men det är ändå bra för planeten!

Källa: ADEME

Relaterade Artiklar

Back to top button