Är det dags att köpa en Wi-Fi 6-router?

Routern är ett grundläggande element för att ansluta till Internet på en daglig basis. Det är instrumentet som vi alla har i våra hem när vi har en anslutning till nätverket. Det finns många typer, med olika egenskaper, och det får oss ibland att fundera på om det kan vara värt att skaffa en ny. Normalt har användare den som operatören ger dem när de anlitar Internet. Dessa är dock vanligtvis inte särskilt kraftfulla och med tiden kan de också bli föråldrade. I den här artikeln ska vi se om det är värt köp wifi 6 router nu.

Är en Wi-Fi 6-router värt det?

Vi vet redan att denna teknik är den senaste inom Wi-Fi. Är det värt att byta? Kommer detta verkligen att förbättra vår router som vi redan har eller kommer förändringarna inte att bli så stora och det är bättre att spara de pengarna? Vi kommer att försöka besvara dessa frågor i följande stycken.

Det första vi vill indikera är att om vi är användare som ansluter via kabel till routern och om den trådlösa användningen är anekdotisk eller mycket reducerad till enkel användning av mobiltelefonen eller navigering med en surfplatta, kan svaret vara att det är det inte. det är värt att byta router. Vi kommer inte att klämma på vad det erbjuder oss och så länge vi inte har problem med vår uppkoppling finns det ingen anledning att skaffa en ny.

Har vi Wi-Fi 6-aktiverade enheter? Detta är kanske huvudfrågan när man avgör om det är värt att köpa en WiFi 6 router nu eller inte. Tänk på att detta är en ny norm och inte alltför genomdriven idag. Därför kunde vi i många enheter fortfarande inte ansluta till denna standard och dra nytta av dess fördelar. Det är kort och gott viktigt att vi tar hänsyn till att vi verkligen har kompatibel utrustning.

Ett fall där det är värt att byta router är när vi ska ansluta flera enheter samtidigt via Wi-Fi. Jämfört med sin föregångare stöder Wi-Fi 6 fler enheter anslutna samtidigt, fler samtidiga anslutningar. Till exempel, om vi ska spela en strömmande video på en bärbar dator, om vi ska ringa ett videosamtal från en mobiltelefon, ladda ner på en annan dator, titta på en internetvideo på TV… Allt detta kan förbättras med denna teknik .

Utan tvekan är Wi-Fi 6-teknik något som vi kommer att använda mycket mer med tiden. Det kommer att bli fler och fler kompatibel utrustning och vi kommer också att ha fler enheter anslutna till nätverket samtidigt. Därför är en mycket viktig punkt att tänka på att om vår nuvarande router har problem, om den redan har blivit föråldrad och inte fungerar bra, skulle det vara tillrådligt att investera mer i denna typ av teknik.

Hur man väljer den bästa routern med Wi-Fi 6

När du köper en router med Wi-Fi 6, såväl som alla andra modeller som använder en annan tidigare teknik, finns det vissa aspekter som måste beaktas. Vi kommer att visa några av de allmänna principerna för användare som också vill utnyttja tillgängliga resurser på ett bra sätt.

En fråga att tänka på är antalet externa antenner och i allmänhet deras trådlös kapacitet . Vi pratar inte längre bara om hastighet, utan om täckning. Det är en realitet att vi idag ansluter från ett stort antal olika team. Vi har mobiler, surfplattor, bärbara datorer, tv-apparater och allt som har med Internet of Things att göra. Det gör att vi inte alltid ansluter på routersidan. Därför kommer den trådlösa täckningen att vara en mycket viktig punkt att analysera.

ASUS RT-AX88U – AX6000 Dual Band Gigabit Gaming Router (Triple VLAN, Wifi 6, PS5-kompatibel, Ai-Mesh stödd, WTFast Game Accelerator, Adaptive QoS, AiProtection PRO, OFDMA, MU-MIMO)

>
USD

259,00

Med hur många Gigabit Ethernet-portar har han ? Det kommer att bero på våra behov och om vi ska ansluta mycket utrustning med kabel. Om så är fallet bör detta beaktas när du väljer en Wi-Fi 6 eller annan router. Att ha tillgängligt USB 3.0-portar är också en faktor att ta hänsyn till idag . Ska vi ansluta annan utrustning till routern, till exempel en hårddisk för att skapa en server? Om så är fallet kommer det att vara viktigt.

Något som vissa routrar har som många användare välkomnar är viloläge. På så sätt blir energiförbrukningen mindre. Å andra sidan är det nödvändigt att observera aspekter som tekniken den innehåller eller konfigurationen. Huruvida den är kompatibel med MU-MIMO-teknik eller har Beamforming är aspekter att överväga. Naturligtvis är detta standarder som ingår i Wi-Fi 6.

ASUS RT-AX58U – Router WiFi 6 AX3000 160Mhz Dual Band Gigabit (OFDMA, MU-MIMO, 1024QAM, QoS, VPN-klient och server, Access Point Mode, Repeater & AiMesh Node, AiProtection med Trend Micro)

>
USD

160,81

Om du vill komma in i Wi-Fi 6-världen och göra det med en av marknadens mest prisvärda routrar, ASUS RT-AX88U och den ASUS RT-AX58U är mycket bra alternativ.

Vad Wi-Fi 6 erbjuder

Nu, vad erbjuder Wi-Fi 6 egentligen jämfört med sina föregångare? Logiskt sett förväntar vi oss en förbättring vad gäller prestanda och kvalitet. Men vi kommer att prata om några mer tekniska aspekter för att få en uppfattning om de möjliga förändringarna som vi skulle ha om vi bestämde oss för att byta router.

En av de största fördelarna är utan tvekan att den har en större räckvidd . Detta är mycket viktigt för användarna. Många gånger ansluter vi bort från routern och det kan vara ett problem. Wi-Fi 6-teknik ger förbättrad täckning. Den innehåller också kryptering WPA3 . Det kommer att ersätta WPA2-krypteringen som vi har sett inte kunde säkras under vissa omständigheter. På så sätt kommer det att tillåta våra trådlösa nätverk att vara säkrare och hålla potentiella inkräktare borta. De teoretisk hastighet är också högre. Vi säger att med Wi-Fi 6 skulle vi kunna ha teoretiska hastigheter på upp till 9,6 Gbps. Det är ungefär 40 % mer än Wi-Fi 5. Den har också högre modulering, eftersom den är 1024-QAM som standard.

Men något nyckeln den erbjuder är kraft ansluta fler enheter samtidigt utan att tappa Wi-Fi-hastigheten. Detta är något som är viktigt redan idag, men som kommer att bli ännu mer så på medellång och lång sikt. Vi ser en stor boom inom trådlösa enheter.

Vi rekommenderar att du läs vårt avsnitt om de bästa Wi-Fi-routrarna där du hittar all analyserad utrustning klassificerad efter betyg.

Uppkomsten av trådlösa enheter

Det råder ingen tvekan om att det idag är väldigt vanligt att koppla upp sig trådlöst med våra enheter. Om vi ​​ser tillbaka så var det bara för några år sedan normalt att ansluta med en trådbunden dator till routern. Trådlösa nätverk var praktiskt taget anekdotiska. Detta förändrades dock lite i taget och idag är det normala tvärtom.

Vi har ett brett utbud av trådlösa anslutningsmöjligheter. Vi använder mobiler, surfplattor, e-böcker, tv-apparater… En dator kan vanligtvis anslutas via kabel eller Wi-Fi, men många enheter ansluter bara via trådlösa nätverk.

Detta är vad vi kallar sakers internet . Det här är alla enheter vi har i vårt hem utformade för att interagera med varandra, bläddra och slutligen ansluta till nätverket. De flesta av dem ansluter trådlöst till routern. Därav vikten av att ha en enhet i gott skick och kapabel till så många anslutningar som Wi-Fi 6 tillåter.

Kort sagt, med allt vi har nämnt kan användare få en uppfattning om det verkligen är värt att köpa en router med Wi-Fi 6 nu. I slutändan kommer det, som vi har sett, att bero på varje användare och deras behov.

Relaterade Artiklar

Back to top button