AptX Lossless, Qualcomms offensiv mot Apple för trådlöst och förlustfritt ljud

Qualcomm Snapdragon Sound © Qualcomm

Långt ifrån tillkännagivandet med stor fanfar av sin Snapdragon Sound-teknik/certifiering, har grundaren just avslöjat en framtida codec som, åtminstone för vad den representerar (särskilt inom marknadsföring), mycket väl skulle kunna ge ett litet lyft till Bluetooth-ljudet.

Den nya AptX förlustfria codec är den första i sitt slag som potentiellt hävdar kvalitet förlust mindred.v.s. utan förlust av data mellan den ursprungliga 16-bitarsfilen (CD-kvalitet) och Bluetooth-enheten.

Läs också:
Förväntad december skulle Snapdragon 898 vara 20 % effektivare än SD 888

AptX Lossless: möjligheten till felfrihet

Ännu inte särskilt detaljerad (men Qualcomm/CSR avslöjar aldrig sina recept helt), AptX Lossless codec ska inte tas
rent som en codec förlust mindreutan snarare en modell skalbar till
förlust mindre
“, som den föga kända icke-Bluetooth AAC-SLS codec (AAC-kärna och adaptiv bithastighet som låter dig gå upp till en kvalitet förlust mindre).

AptX Lossless är baserat på AptX Adaptive codec, men mer omfattande. Det kan alltså inte gå från en bithastighet på 279 kbs till 420 kbs,
men från 120 kbs till mer än 1 mbs. Eftersom denna hastighet är adaptiv kommer Qualcomm-chippet att välja den optimala bithastigheten, beroende på förhållandena (sändnings-/mottagningseffekt, radiostockning i miljön), för att aldrig ha ett ljudavbrott.

Vid låga och medelhöga bithastigheter blir kvaliteten därför förlustfri, även om AptX Adaptive redan är mycket optimerad.

Men från en viss tröskel kommer ingen mer förlustalgoritm att spela, så att codec kan betraktas som lite perfekt i förhållande till den ursprungliga signalen. En 16-bitars/44,1 kHz FLAC-fil kan
hamnar därför, i AptX Lossless-format, på Bluetooth-chippet på ett headset eller hörlurar, utan att någon musikdata har tagits bort. Codec kommer att kunna upptäcka om källan är det förlust mindre och automatiskt auktorisera att skjuta (om möjligt) bithastigheten upp till denna tröskel förlust mindre.

AptX Lossless

För älskare av 24 bitar/96 kHz kommer det till och med att vara möjligt att arbeta i denna kvalitet, men med förlustbringande komprimering.

Oundvikligen kommer det inte att ske, även med optimeringar, mirakel på autonomin i kvalitet förlust mindre. Detta kommer att kräva hög genomströmning och därför minskad uthållighet jämfört med genomsnittlig genomströmning.

Läs också:
Intel ska tillverka chips åt Qualcomm

En Bluetooth-codec? Ja och nej

Givetvis är löftet viktigt, men vi får ändå inte glömma att det framför allt är marknadsföring. Det kommer att bli nödvändigt att detaljera det, läsa mellan raderna och vänta på några bekräftelser. Detta driver oss oundvikligen att redan peka ut några lägenheter.

Till att börja med, om AptX Adaptive är en codec som finns som standard på de senaste smartphones (integrerbar sedan Android 10), kommer detta inte att vara fallet med AptX Lossless, åtminstone initialt.

En enhet som stöder detta format bör vara Qualcomm Snapdragon Sound-certifierad. Ljudkedjan kommer därför att behöva vara, från början till slut (smarttelefon och hörlurar/hörlurar), utrustad med Qualcomm-chips, täckt med proprietära element, för märken som kommer att ha betalat sin saltskatt till Qualcomm.

Denna teknik innebär ett antal optimeringar hårdvara och ändringar i mjukvaruskikten för Bluetooth. Ett av de mest talande exemplen är användningen för att nå 1 mbs av
AptX Lossless, Bluetooth High Speed ​​​​Link, en speciell modulering för att skicka data, återigen utvecklad av Qualcomm.

Frågan kan därför uppstå: kan AptX Lossless verkligen betraktas som en Bluetooth-codec? Uppfattningen om en universell standard är så långt med denna codec att det i alla fall inte är fråga om att se den anlända på enheter av Apple-typ (som hatar
andras egen teknologi). Dessutom kommer många märken som nu är eldfasta mot Qualcomm, som Sony, sannolikt också ignorera det i profilen för LDAC och LC3. AptX Lossless är nästan en ” ljudkodek för Qualcomm-protokollet, innan den är en ljudkodek för Bluetooth-protokollet “.

En annan rädsla, som vi kommer att bekräfta eller inte med de första kompatibla modellerna: hur kan vi kontrollera att kvaliteten vid ett givet ögonblick är förlust mindre och nej förlustigaeftersom denna codec anpassar sin bithastighet till
varaktighet? Gå på ett närmande skalbar är det enda man kan göra med en Bluetooth-miljö, men om du måste säga ” denna codec är förlust mindremen för närvarande kan jag inte säga om detta verkligen är fallet », vi befinner oss redan i en viss oklarhet.

Är det verkligen nödvändigt att vara entusiastisk över denna codec när framtida LC3, standardiserad (och obligatorisk för LE Audio), kan anpassas från 160 kbs till 1 mbs? Framtiden får utvisa.

Källa: TechPowerUp

Relaterade Artiklar

Back to top button