Apple Watch Ultra: har den alla tillgångar för att konkurrera med specialistklockor?

Apple Watch Ultra © © Apple

Apple presenterade en ny smartklocka lämplig för erfarna idrottare och som kommer att tävla med Garmin eller PolarfēnixPolar på egen mark.

Familjen Apples smartklockor växer i och med lanseringen den 16 september av Apple Watch Ultra, en ny modell med en reviderad och förstärkt design för extremsportentusiaster. Kan den nya tocante segra mot liknande modeller som släppts de senaste månaderna av tillverkare välkända för idrottare som Garmin, Polar eller Coros?

Apple Watch Ultra: tillräckligt motståndskraftig mot sina konkurrenter?

Den viktigaste punkten när det gäller sportanslutna klockor är uppenbarligen kvaliteten på tillverkningen och kvaliteten på materialen som används.

Apple Watch Ultra erbjuder ett nytt titanfodral som garanterar stöttålighet. Skärmen är också skyddad av en ganska tjock safirglas, enligt bilderna som delas av tillverkaren under presentationen. Knapparna har också reviderats för att bättre klara farliga aktiviteter.

Apple keynote 2022 © Apple keynote 2022

På denna punkt klarar sig Apple bättre än Garmin med sin Forerunner 745, helt i plast, eller än Polar Grit X Pro som blandar stål och plast, även om det sistnämnda materialet ger bra soliditet enligt våra olika tester. Låt oss inte heller glömma att Apple Watch Ultra är nästan dubbelt så dyr som sina konkurrenter: tillverkaren har därför råd att använda premiummaterial. Den nya klockan erbjuder också vattenbeständighet upp till 100 meters djup samt IP6X-certifierad dammbeständighet.

Dessutom har nya armband annonserats av märket med nylon- och gummimodeller för att variera nöjena, beroende på om du går på vandring eller till havs.Apple gillar inget mindre än att tacka nej till sina armband för alla tider på dygnet.

Större, ljusare skärm

Apple erbjuder med Apple Watch Ultra en helt ny skärm på 49 mm. Det är en av de största någonsin på sportklockorna vi har testat de senaste månaderna. Det kommer dock att vara nödvändigt att hålla sig till det kvadratiska formatet på klockskärmen, vilket alltid kan avskräcka vissa användare som föredrar mer traditionella runda fodral.

Apple keynote 2022 © Apple keynote 2022

AMOLED-panelen erbjuder också en maximal ljusstyrka på 2 000 nits för optimal ljusstyrka utomhus och i direkt solljus. De andra klockorna som produceras av Garmin eller Polar väljer en transflekterande skärm som förblir väldigt trevlig i alla situationer.

watchOS 9: ett system anpassat för idrottare?

Apple har gjort ett anpassningsjobb för att erbjuda exklusiva funktioner till idrottare som väljer Apple Watch Ultra. Tillverkaren har alltså presenterat en ny urtavla som visar maximalt med hälso- och sportinformation på skärmen.

Apple keynote 2022 © Apple keynote 2022

Ännu viktigare är att knappen Action låter dig starta en sportaktivitet med ett klick i träningsapplikationen, att placera en markör eller rita en rutt under en vandring, att starta en siren i en nödsituation för att hjälpa dig att hitta runt, eller för att byta intervaller eller övningar under träning.

För dykintusiaster erbjuder Apple Watch Ultra också ett automatiskt nedsänkningssystem som visar dig en urtavla med det djup som nås under utforskning.

Apple keynote 2022 © Apple keynote 2022

Till skillnad från Garmin, vars operativsystem är komplext att förstå, är watchOS ett moget system och ganska lätt att använda, även om relevansen av alla dess nya funktioner måste ses under ett ordentligt test. . watchOS 9 kommer också att ge nya sätt och mätningar genom träningsappen som pulszoner, analys eller löpkraft.

Kompassen har äntligen reviderats för att erbjuda ett mer komplett och relevant gränssnitt än sina konkurrenter, som är mycket specialiserade på ämnet. En GPS finns också, liksom mobilanslutning som standard.

Vi pratar inte heller om multimediafunktioner som strömmande musik, meddelanden och det mycket kompletta applikationsekosystemet som satts på plats av Apple för att använda sin klocka i stan och i bergen.

Autonomi: den svarta punkten på Apple Watch Ultra

Apple Watch har alltid pekats ut för sin svaga autonomi. Apple Watch Ultra gör sig bättre i ämnet, med 36 timmars genomsnittlig användning och 60 timmar i energisparläge. Det är bra, men inte lika bra som andra tungviktare i branschen.

De flesta sportklockor har sju dagars batteritid. fēnix 7 Sapphire Solar går längre med minst 18 dagars användning, tack vare sitt solcellsladdningssystem.

Apple keynote 2022 © Apple keynote 2022

Trots denna svarta prick på tavlan gör Apple Watch Ultra inte narr av världen och verkar på pappret vara på nivå med sina specialiserade konkurrenter. Det kaliforniska varumärket har tagit sin tid, men har finslipat sitt ämne för att anpassa sig till behoven hos de mest rutinerade idrottarna.

Premium och förstärkt design, förbättrade funktioner, oavsett om det är i gränssnittet eller de algoritmer som används, Apple Watch Ultra har alla tillgångar för att tvinga sig på denna nischmarknad men är mycket ifrågasatt av bekvämt etablerade varumärken.

Apple kommer fortfarande att behöva bevisa relevansen av sin lösning för idrottare och motivera ett mycket högt pris på strax under 1 000 euro.

Källa: Apple Keynote

Relaterade Artiklar

Back to top button