Apple tillkännager sina M1 Pro och M1 Max-chips: här är vad man ska komma ihåg

Släppt lös Event Apple

Nästan ett år efter tillkännagivandet av sitt M1-chip har Apple äntligen tagit ytterligare ett jättesteg i sin övergång till Apple Silicon med tillkännagivandet av M1 Pro och M1 Max som kommer att driva nya macbook-proffs.

Dessa nya SoCs är baserade på ARM-arkitekturen för M1-kretsen. Befriade från begränsningarna av storlek, kylning och strömförbrukning kunde Apples ingenjörer designa dessa chips som är fysiskt större och erbjuder mycket bättre prestanda.

kraftmonster

Dessa nya Apple-tillverkade processorer byter ut BIG.little-arkitekturen hos M1 med 4 högpresterande kärnor och 4 högeffektiva kärnor till förmån för en uppsvälld konfiguration. Upp till 10 kärnor kommer att kunna driva båda processorerna, med maximalt 8 högpresterande kärnor och 2 högeffektiva kärnor. På grafikkraftsidan har Apple övergett AMD-kort till förmån för en intern GPU utrustad med 16 kärnor på M1 Pro och 32 kärnor på M1 Max. M1 Pro fördubblar också M1 på RAM eftersom den kan rymma 32 GB RAM med en bandbredd på 200 GB/s. För sin del kan M1 Max gå upp till 64 GB RAM, allt med en bandbredd på 400 GB/s. I siffror ger detta prestanda upp till 70 % högre på processordelen och två gånger högre på grafikdelen jämfört med M1-chippet.

Tillgängliga på båda modellerna (14″ och 16″), kommer chipsen att erbjuda flera konfigurationsnivåer. M1 Pro kommer att börja med en baskonfiguration med en 8-kärnig CPU och 14-kärnig GPU medan M1 Max börjar med en 10-kärnig CPU och en 24-kärnig GPU.

Effekteffektivitet och en väl mottagen Neural Engine

Bland de små tilläggen hittar vi en 16-kärnig Neural Engine (samma som på M1-chippet), förbättrad autonomi, en ProRes-accelerator (två på M1 Max) för videoformatet med samma namn och slutligen en processor dedikerad till skärm förvaltning. Det är totalt två Pro Display XDR-skärmar (tre på M1 Max) som kan anslutas samtidigt.

Att lägga till ytterligare Thunderbolt 4-kontroller lovar högre bandbredd och portantal än M1. Även om dessa chips initialt kommer att utrusta Macbook Pro 2021, råder det ingen tvekan om att Apple kommer att avslå dem på andra Mac-datorer för proffs under de kommande månaderna. Kom ihåg för all del att övergången av Mac-serien från Intel till Apple Silicon är tänkt att avslutas i november 2022.

Källa: Äpple

Relaterade Artiklar

Back to top button