Apple Pay: EU-antitrustklagomål mot Apple Pay som enligt uppgift stöds av PayPal

PayPal

Klagomålet som lämnades in av onlinebetalningssystemet 2019 skulle ha motiverat europeiska myndigheter att genomföra en grundlig undersökning av Apples praxis.

Apple Pay är i sikte av EU-kommissionen som just denna måndag den 2 maj 2022 har detaljerat de olika punkter som leder till att Apple tror att Apple använder konkurrensbegränsande metoder.

PayPal protesterade mycket tidigt mot Apples vägran att öppna åtkomst till sitt NFC-chip

Den amerikanska tillverkarens mobilbetalningssystem har dock redan pekats ut av en annan stor aktör i sektorn, PayPal, som lämnade in flera klagomål till EU-kommissionen 2019 om Apple Pay.

Enligt vissa källor som är insatta i saken och citerade av BloombergPayPals tillvägagångssätt skulle ha ” sporrade till ett formellt antitrustklagomål mot Apple gentemot Apple Pay.

Betalningsföretaget anklagar särskilt Apple för att blockera åtkomsten till NFC-chippet på sina iPhones, vilket just tillåter kontaktlös betalning på alla kompatibla betalterminaler. Det är därför omöjligt för det att erbjuda sina användare på iOS en kontaktlös betalningsfunktion kopplad direkt till deras onlinekonto.

Apples slutna ekosystem hotas alltmer av EU

PayPal är dock inte det enda företaget som har framfört sina klagomål till EU-kommissionen: många andra företag har klagat på Apples konkurrensbegränsande metoder som förhindrar konkurrens på mobilbetalningsmarknaden.

Den kaliforniska tillverkaren reagerade på sina attacker genom att använda sitt favoritargument för datasäkerhet. Apple förklarar att Apple Pay är säkrare än andra Android-mobilbetalningssystem, varför det strängt förbjuder användningen av NFC för att utföra transaktioner i tredjepartsapplikationer.

Det är dock inte säkert att detta argument kan övertyga Bryssel. Faktum är att Europeiska unionen för några dagar sedan enades om Digital Markets Act (DMA), en text som syftar till att tvinga webbjättar att öppna sina plattformar för andra tjänster och inte begränsa deras teknologier till sina egna applikationer.

I avvaktan på en effektiv tillämpning av DMA bör Europeiska kommissionen på kort sikt formulera en formell anklagelse mot Apple och inleda en långsiktig juridisk kamp.

Om samma ämne:
Europa vill stävja expansionen av GAFAM med nya normativa begränsningar

Källa: Bloomberg

Relaterade Artiklar

Back to top button