Apple och integritet: verkligt löfte eller marknadsföringsstrategi?

Sammanfattning
  • Tim Cook poserar som privatlivets vita riddare
  • “Hål i racketen” i många Apple-produkter
  • Respekt för privatlivet med variabel geometri efter varumärkets intressen

Apple Security-logotypbanner #skiva

Apples VD upprepade sitt och sitt företags engagemang för att försvara användarnas integritet. Apple är dock inte befriad från förebråelser på vissa av sina metoder.

Sekretess har varit Apples credo i många år och den kaliforniska tillverkaren tvekar aldrig att ta upp ämnet när han har möjlighet, även om det innebär att ta itu med sina små kamrater i förbigående.

Tim Cook poserar som privatlivets vita riddare

Tim Cook, VD för Apple-varumärket, var inbjuden att hålla ett föredrag vid Time 100 Summit, ett evenemang som anordnades av den berömda amerikanska tidningen och som samlade många opinionsbildare och inflytelserika personligheter för att ge sin åsikt och sin syn på värld.

Det är på webbjättarnas respekt för personuppgifter som mannen i spetsen för Apple ville uttrycka sig, som var orolig över en möjlig förändring i användarbeteende som möjligen orsakades av den praxis som inte respekterar vissa företags konfidentialitet.

Tim Cook © JStone / Shutterstock.com

Jag är djupt rädd för förlusten av privatlivet. Om vi ​​börjar känna att vi ständigt blir bevakade förändras vårt beteende. Vi börjar göra mindre. Vi börjar tänka mindre på saker. Vi börjar ändra vårt sätt att tänka. I en värld som denna, där vi begränsar oss själva, förändrar det samhället på ett stort sätt. “.

Han lägger till : ” Det är svårt att säga att ett företag, eller någon annan för den delen, ska kunna gå in och oinformerat suga upp din data. Detta är en av mina stora bekymmer “.

“Hål i racketen” i många Apple-produkter

Apple är dock inte befriad från förebråelser när det gäller respekt för privatlivet.

Apple Active Tracking Transparens © © Apple

Företaget sätter nu konfidentialitet i centrum för sina produkter och har integrerat ett antal tekniska lösningar för att förhindra återvinning av personuppgifter. Detta är till exempel fallet med App Tracking Transparency, en enhet som förhindrar reklamspårning av en applikation på iPhone eller iPad utan uttryckligt medgivande från användaren. Denna nya praxis har också kostat mer än 10 miljarder dollar i omsättning för Meta (Facebook), berövad på värdefull data som kan användas av annonsörer.

På andra sidan kan vi citera Private Relay, ett system som är tillgängligt i iCloud+ betalerbjudanden och som låter dig dölja din IP-adress när du ansluter till en webbplats. Vissa användare kanske därför tror att den här produkten faktiskt är en VPN, men så är inte fallet och maskerar bara din position på ett fragmenterat sätt. Du befinner dig alltid i ett geografiskt område, bara din exakta position avslöjas inte.

Apple Private Relay © © Apple

Vi kan också notera att om Apple är snabba med att vägra tillgång till användarnas personuppgifter för att visa reklam, tvekar de inte att dra nytta av det för att marknadsföra sina egna tjänster. App Store är värd för annonser i sökresultat och iOS-inställningar döljer ett alternativ för att aktivera eller inaktivera riktade annonser som erbjuds av Apple.

Oavsett om det är e-post, foton, dokument eller säkerhetskopior, data lagrad på iCloud, erbjuder Apple inte full kryptering. Endast så kallade ”känsliga” uppgifter (som hälsoinformation) är skyddade. Resten är tillgängligt för Apples tjänster och kan delas med myndigheterna, till exempel efter en juridisk begäran. Detta är även fallet i Safari för bokmärken, som inte drar nytta av den maximala säkerhetsnivån. Meta tillåter sig också att lära Apple en läxa genom att erbjuda en end-to-end krypterad backup på WhatsApp.

Respekt för privatlivet med variabel geometri efter varumärkets intressen

Om Apple konfronterar sina konkurrenter och presenterar sig som en försvarare av individuella friheter genom att placera till exempel ett antispårningsverktyg direkt inom Safari, tvekar inte företaget att heller göra Google till webbläsarens standardsökmotor. Ett avtal mellan de två jättarna uppskattas till 15 miljarder dollar bara för år 2021. Det var dock Apple som förkastade Mountain View-jättens praxis och hävdade att den senare gick igenom “sålla igenom dina familjefoton för att sälja dem vidare för gud vet vilket publicitetsmotiv “.”

Den verkliga nageln i Apples tal är dock fortfarande dess situation i Kina. Om för västerländska länder, Apple har full kontroll över användardata, har kinesiska kunder inte samma skyddsnivå.

Apple Kina © © Pxhere

I själva verket har Apple accepterat att iCloud-kontodata lagras på servrar i Kina och tillgängliga för myndigheterna. Apple hade inget annat val än att kasta en ogenomskinlig slöja över sina goda avsikter och att träffa en överenskommelse med den kinesiska regeringen för att få tillgång till en marknad med mer än en miljard potentiella kunder. Hos Apple är vinster därför ibland mycket starkare än principer…

Om Tim Cook och Apple utan tvekan kommer att fortsätta att sprida sin proaktiva diskurs om skydd av personuppgifter, försvarade som ” en grundläggande mänsklig rättighet “, det bör trots allt inte glömmas bort att detta budskap, allt som allt är berömvärt, också är ett väl inövat marknadsföringsargument som syftar till att särskilja dess produkter från konkurrenternas och får inte dölja vissa metoder från gruppen som kommer i total motsägelse. med sitt budskap.

De bästa alternativen till Google 2022

Det är en öppen hemlighet, majoriteten av Googles intäkter är baserade på reklam. Så för att göra det mer relevant måste det vara attraktivt och möta användarens specifika behov. Hur uppnår man det? Helt enkelt genom att multiplicera teknikerna för att spåra det senare.
Läs mer

Relaterade Artiklar

Back to top button