Apple Mac Pro: mot en processor som kombinerar två M1 Ultra (dvs fyra M1 Max)

Keynote 080322 M1 Ultra © Apple

Tillkännagav i tisdags, den processor M1 Ultra installerad ombord på den nya mac studio kombinerar två M1 Max-chips tack vare “UltraFusion”-bryggan, en ny sammankopplingsteknik som gör att två APU:er kan bli en. Rykten tyder nu på att Apple skulle använda samma princip för att bilda en enorm SoC bestående av två M1 Ultra-chips. Den skulle dedikeras till nästa Mac Pro.

Som vi vet kommer nästa Mac Pro för första gången att satsa på ett ARM Apple-kiselchip. Fortfarande driven av Intel Xeon-processorer i sin nuvarande form, skulle Apples stationära dator bli stor genom att satsa på ett enormt chip som består av två M1 Ultra-processorer, kombinerade med varandra. Det är i alla fall det som avancerar läckaren Majin Bu på Twitter.

En väldigt (mycket) stor processor för nya Mac Pro?

Den intresserade parten delade ett foto av en plan som avslöjar en sammankopplingsteknik som denna gång skulle vara avsedd att placera två M1 Ultra-chips. Tanken skulle vara att skapa ett XXL-chip som består av totalt fyra M1 Max-chips. Den senare skulle för närvarande få kodnamnet “Redfern” efter Majin Bu. Och fortfarande enligt hans uppgifter kan Mac Pro dra nytta av det redan i september.

Som påpekats WCCFTech, den här nya processorn skulle alltså kunna ackumulera, om den bekräftas, inte mindre än 40 CPU-kärnor och 128 GPU-kärnor (enbart M1 Ultra-chippet har 20 CPU-kärnor och 64 GPU-kärnor). Vad ska man stoppa chippet i örat: för några veckor sedan, Mark Gurman, journalist för Bloomberg ofta välinformerad, korrekt förutspådd att nästa generations Mac Pro skulle dra nytta av ett chip med denna exakta konfiguration.

Mac Pros Intel Xeon-processorer kommer snart att begravas

Utöver detta imponerande antal kärnor kan detta nya chip ha maximalt 256 GB unified RAM (jämfört med 128 GB på Apple M1 Ultra) för en minnesbandbredd som möjligen når 1,6 TB/s.

För detta skulle dock denna nya processor behöva kombinera två M1 Ultra-chips fullt ut. Om så är fallet kan det också finnas totalt 288 miljarder transistorer fördelade på en 16 gånger större än det “klassiska” M1-chippet. Naturligtvis är denna information fortfarande värd att ta med en nypa salt, åtminstone tills den är lite mer underbyggd.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button