Apple: Hur använder biltjuvar AirTags?

Apple AirTags test © © Pierre Crochart för Clubic

Torontos regionala polis rapporterade för några dagar sedan om en ny synlig trend inom bilstöld: användningen av AirTags Apple att kontinuerligt spåra det eftertraktade fordonet och stjäla det när tillfälle ges.

En väldigt enkel metod för tjuvar som bara behöver en smartphone, några verktyg och/eller en låda för att hacka sig in i bilens öppnings- och startsystem.

Från fiktion till verklighet

Och ja, film kan ge idéer även till människor med dåliga avsikter. Om storbildsspionen gillar att placera buggar på skurkens bil, tack vare vilka han kan följa hans rörelser i realtid och exakt, förblir detta bara fiktion. Inte längre tack (eller på grund av) Apple och en av dess senaste högteknologiska prylar: AirTags, som släpptes i april förra året.

Polisen i Metropolitan Toronto rapporterade för några dagar sedan om den nya trenden med tjuvar att beslagta fordon. De använder därför GPS-spårningsprylen som utvecklats av Apple (ursprungligen skapad för att enkelt kunna hitta sina nycklar eller sin telefon) för att spåra fordonet som ska stjälas.

I en video som publicerats på YouTube av poliskanalen förklarar en tjänsteman processen, som är ganska enkel: tjuvar placerar diskret föremålet i de dolda urtagen i en bil. Det kan vara bakom bensintankens ventil, i dragsystemet eller, som på film, under skärmkjolarna. Sedan följer de vanligtvis fordonet till ägarens hem, väntar på natten och begår sina gärningar.


Ett vanligt problem

Polisen passar på att förebygga och kommunicera om de fordon som är mest populära bland tjuvar. Men uppenbarligen är modellerna i Nordamerika långt ifrån desamma som i Europa. Så låt oss anpassa dessa säkerhetsinstruktioner till vår kära Hexagon.

Först av allt, vet att år 2020, enligt Auto-Plus, de 10 mest stulna bilarna var i fallande ordning: DS 7 Crossback, Renault Mégane RS, Clio 4, Mégane 4, Smart Fortwo, BMW X6, DS3, DS5, Mercedes GLA och Toyota CH-RT. Det är svårt att undvika att någon gömmer en AirTag någonstans på sin bil, så var försiktig när du parkerar. Hemma är det bäst att parkera ditt fordon i ett garage eller åtminstone så nära ditt hem som möjligt till exempel.

Men du kan också ta med ett rattlås eller en anti-mus-jacking-enhet. Om du inte känner dig bekväm kan du också använda AirTags mot AirTag-användare (ja, ja) genom att placera en själv i ditt fordon och spåra den om den blir stulen.

Om samma ämne:
Apple: dessa enheter kan dra nytta av en ny design 2022

Källa: Toms guide

Relaterade Artiklar

Back to top button