Apple Car: före detta anställd anklagad för att ha stulit affärshemligheter erkänner sig skyldig

Apple Kina © © Pxhere

Mannen skulle ha stulit många dokument samt tryckta kretsar som användes i prototyperna av det autonoma fordonet som utvecklats av Apple.

Äppelföretaget är känt för den absoluta sekretesskulturen som omger utvecklingen av sina produkter, och det skrattar inte i händelse av en läcka.

Ett misstänkt avsteg som ifrågasätter internt

2018 greps en anställd vid namn Xiaolang Zhang på San Jose International Airport eftersom han hade för avsikt att gå ombord på ett flyg till Kina.

Tidigare hade mannen presenterat sin avskedsansökan för Apples ledning, men företaget hade snabbt uttryckt tvivel om de verkliga orsakerna bakom denna förhastade avgång. Xiaolang Zhang hade under sin intervju indikerat att han ville återvända till Kina för att ta hand om sin mamma.

Utvecklaren hade också berättat för sin framtida före detta arbetsgivare sin plan att arbeta för XPeng Motors, ett kinesiskt företag som specialiserat sig på autonoma fordon.

Tillkännagivandet kom när Zhang uppenbarligen arbetade med Apples projekt för självkörande fordon, i teamet som ansvarade för att testa kretskort för de olika sensorerna som placerats på bilen. Perfekt timing, därför, som väckte allvarliga frågor för den kaliforniska gruppen och ledde till att en intern utredning inleddes.

Tidigare anställd riskerar 10 års fängelse

Apple-medlemmar behövde inte leta långt och upptäckte att Xiaolang Zhang hade återställt flera gigabyte med dokument, nedladdade till sin enhet via AirDrop trådlös överföringsteknik.

Ännu bättre skulle mannen ha fått tag på tekniska diagram över tryckta kretsar som studeras hos Apple, samt på prototyper och en Linux-server som används i forskningslaboratorierna. CCTV-filmer bekräftar dessa påståenden och fick Apple att stämma sin tidigare anställde.

Efter flera år av att ha erkänt sin oskuld har Xiaolang Zhang äntligen erkänt sig skyldig till stöld av industrihemligheter och måste nu invänta hans rättegång, planerad till november nästa år. Mannen riskerar ett hårt straff på tio års fängelse och böter på 250 000 dollar.

Apple för sin del förblir helt tyst om sina fordonsprojekt. Allt vi vet är att tillverkaren skulle ha övergett tanken på att släppa en autonom bil och skulle fokusera på ett autonomt körsystem, som skulle kunna presenteras 2025. Under tiden kommer Apple att se över sitt CarPlay-gränssnitt i grunden, med ett mer integrerad i de olika skärmarna på partnerfordon.

Källa: Engadget

Relaterade Artiklar

Back to top button