Apple: A15 Bionic borde ha varit mer kraftfull… men företaget saknar ingenjörer

AppleA15 © Apple

A15 Bionic behåller CPU-kärnor liknande de i A14, och ett otillräckligt antal ingenjörer sägs vara orsaken.

I förrgår presenterade Apple sina iPhone 13 och iPhone 13 mini, alla utrustade med nya SoC A15 Bionic, efterföljare till A14. Men för att berömma dess chips prestanda använde inte Apple-märket sin senaste SoC som referenspunkt: det riktade sig främst mot konkurrerande lösningar, utan att specificera vilka, och A12 för sina egna produkter. Men som antalet indikerar är den inte längre särskilt ung. Som ett resultat tror vissa att A15 inte markerar det språng framåt som Cupertino-företaget har vant oss vid mellan två generationer. Och det skulle bero på en kompetensflykt…

Läs också:
Apple lanserar iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max och iPhone 13 mini: här är vad du ska komma ihåg

En CPU-del som stagnerar mellan A14 och A15

Låt oss börja med att sätta saker i perspektiv. Precis som A14 Bionic är A15 Bionic graverad i 5 nm. Den bäddar in en 6-kärnig CPU-del (2 + 4), en 4- eller 5-kärnig GPU beroende på vilken produkt den är avsedd för och en 16-kärnig NPU. På pappret, bortsett från den 5-kärniga GPU-konfigurationen, är det en kopia av A14. Jo, A15 räknar fortfarande betydligt fler transistorer (15 miljarder mot 11,8 miljarder), vilket representerar en ökning med 27 %, tack vare en större formyta.

Som nämnts ovan gjorde Apple ingen direkt A14/A15-jämförelse. Det är dock fortfarande möjligt att uppskatta vinsterna.

Läs också:
iPhone 13 Pro vs iPhone 12 Pro: det är nästan 55 % mer prestanda

Ett ganska GPU-fokuserat generationssprång

För versionen beväpnad med ett A15-chip av iPad mini, tillkännager företaget en ökning av CPU-prestanda med 40% och GPU på 80% jämfört med modellen utrustad med ett A12-chip. Men mellan iPad Air-versionen A14 som presenterades förra året och iPad Air-versionen A12 tillkännagav Apple då en 40% ökning av CPU-prestanda och 30% i GPU-prestanda.

SOCAppledensite © SemiAnalysis

Visserligen är det alltid riskabelt att göra en direkt jämförelse mellan två produktlinjer. Ändå verkar det som om för CPU-delen är vinsterna desamma mellan passagen av A12 till A14 och den för A12 till A15. Å andra sidan, på GPU-sidan är generationssprånget 38,5 %.

A14 © Apple

A15 © Apple

Sammanfattningsvis verkar det som att Cupertino-företaget speciellt har lagt paketet på GPU- och NPU-delen (de 16 NPU-kärnorna levererar 15,8 TOP mot 11 TOP för A14); kanske till nackdel för anmärkningsvärda framsteg på CPU-delen.

Läs också:
Qualcomm förvärvar CPU-startföretaget NUVIA, grundat av tidigare Apple-ingenjörer

CPU-ingenjörer lämnade för Qualcomm och Rivos Inc

Vi kommer nu till kärnan i vårt ämne. Enligt Semi-analysdet faktum att CPU:n på A15 inte drar nytta av en betydande prestandavinst som GPU:er och NPU:er skulle inte vara ett medvetet val av Apple, utan snarare konsekvensen av bristen på kvalificerad personal.

I rapporten står det: Det ser ut som att Apple inte har förändrat processorn mycket den här generationen. Vi tror att nästa generations CPU-kärnor har försenats till 2022 på grund av brist på CPU-ingenjörer”.

Var lugn, ingenjörerna har inte avdunstat och har inte alla gått i pension. De blev helt enkelt tjuvjagade av konkurrensen, i synnerhet av Qualcomm för att arbeta inom nystarten Nuvia, som förvärvades för några månader sedan. Qualcomm skulle ha övertygat mer än hundra Apple-ingenjörer att arbeta under ledning av Gerard Williams, VD för NUVIA och tidigare chef för CPU-arkitektur… hos Apple!

En annan kontingent myterister skulle ha anslutit sig till Rivos Inc, ett nystartat företag som specialiserat sig på RISC-V-arkitektur. Alltså verkar hjulet ha snurrat för Apple: förr i tiden tjuvjade företaget vid äpplet glatt på Intel till exempel; nu skulle hon också få en kompetensflykt.

Källa: Semi-analys

Relaterade Artiklar

Back to top button