Appen för kontaktspårning får människor att krypa ihop sig i Malaysia

smartphone © Pexels / Antoni Shkraba

Den malaysiska ansökan som heter “My Sejahtera”, för My Serenity på franska, är föremål för en livlig kontrovers kring frågorna om privatliv och gratis.

Vad hände i Malaysia som kräver en bojkott av den lokala kontaktspårningsapplikationen My Sejahtera har mångdubblats de senaste dagarna? I slutet av mars, sajten CodeBlue upptäckt att verktyget som hjälper till att upptäcka och spåra Covid-19-patienter har sålts dyrt av sin ägare till ett privat företag. Men för att förstå vad som chockerar här måste vi återgå till fallets början.

Kommersialiseringen av applikationer kan utmana skyddet av användarnas integritet

I början av pandemin, som togs på största allvar i Sydostasien, erbjöds den malaysiska regeringen kontaktspårningsapplikationen My Sejahtera gratis, med garanterad drift utan kostnad i ett år, för att bekämpa pandemin. Plötsligt har free sprängt det traditionella förfarandet för allmän ordning, som går genom anbudsinfordran.

När det fria året väl har gått har applikationen uppenbarligen blivit väldigt attraktiv, med kostnaden för dess immateriella rättigheter och dess licens på spel. Och i slutet av mars fick malaysierna därför veta att innehavaren av applikationen hade överfört ägandet av verktyget till ett annat privat företag, för ett belopp av 73 miljoner euro och för fem års drift. Kort sagt, lokala myndigheter har aldrig ägt en applikation som ännu används inom ett reglerat hälsoramverk och av miljontals användare.

Utöver det finansiella elementet är det chockerande i Malaysia de potentiella återverkningarna på skyddet av medborgarnas integritet, även om regeringen garanterar en kvartalsvis radering av data. Applikationen kan återanvändas av regeringen för att bekämpa andra sjukdomar. Inför skandalen sjönk antalet QR-koder som skannades på applikationen för att komma in på en plats med 21 % på bara några veckor.

Källa: Frankrike info

Relaterade Artiklar

Back to top button