App Store: förbud mot molnspel och obligatorisk användning av WebKit förklaras konkurrensbegränsande

Apple Kina © © Pxhere

Den brittiska konkurrens- och marknadsmyndigheten har undersökt olika antitrustklagomål mot Apple. Här är dess slutsatser: scoop, företaget tar konkurrensbegränsande positioner…

Det är uppenbart att Apple inte riktigt rimmar med öppet ekosystem. Apples varumärke har i flera månader strävat efter att stänga dörrarna för tredjeparts molnspeltjänster, inklusive NVIDIAs GeForce NOW, och att tvinga på användningen av WebKit som webbmotor för applikationer på mobiler och surfplattor. Dessa utestängningar är föremål för en marknadsstudie som lanserades i juni 2021 av CMA (Konkurrens- och marknadsverket). Det brittiska organet har avkunnat sin dom.

Brist på tillgång till molnspelstjänster är skadligt för konsumenterna

När det gäller molnspeltjänster tillåter inte Apple inbyggda applikationer på mobiler/surfplattor, till skillnad från Google med Android. För att komma åt en tjänst som GeForce NOW från en iPhone måste du gå via webbläsaren Safari. Vissa misstänker att Apple gör detta för att gynna sin Apple Arcade-tjänst (som inte är en molnspeltjänst utan helt enkelt ett spelabonnemang).

CMA anser att Apple ” blockerade uppkomsten av molnspeltjänster på sin App Store. […] Spelappar är en viktig inkomstkälla för Apple, och molnspeltjänster kan utgöra ett verkligt hot mot Apples starka position inom appdistribution. Genom att förhindra denna sektor från att utvecklas riskerar Apple att beröva mobilanvändare alla fördelar med molnspel. “.

Specifikt drar CMA slutsatsen att Apples uteslutning av molnspelstjänster skadar både utvecklare och konsumenter.

WebKit: en problematisk brist på alternativ

Om WebKit, Cupertino-jätten godkänner endast webbläsare som använder denna motor och reserverar vissa funktioner för Safari.

Återigen anser CMA att Apple “ förbjuder alternativ till sin egen webbläsare på sina mobila enheter, en egen begränsning “.

Organisationen “ är oroad över att detta kraftigt begränsar möjligheten för konkurrerande webbläsare att skilja sig från Safari (till exempel när det gäller egenskaper som hastighet och funktionalitet) “. Dessutom bedömer CMA att “ Denna begränsning hämmar också avsevärt möjligheterna hos webbapplikationer – applikationer som körs på en webbläsare istället för att behöva laddas ner individuellt – och berövar därmed konsumenter och företag alla fördelar med denna innovativa teknik. “.

Observera att en bredare undersökning av villkoren Apple ställer för utvecklare också pågår; slutsatserna har ännu inte publicerats. Slutligen genomför CMA också undersökningar av betalningsvillkoren i appen som införts av Google i Play Butik.

Källa: CMA

Relaterade Artiklar

Back to top button