Antivirus och videospel: vilken påverkan på prestanda (riktmärken för stöd)?

Sammanfattning
 • Spel och antivirus: ett tumultartat förflutet
 • Antivirus: intensivt med RAM och datorkraft?
 • Några regler att följa för en riskfri spelupplevelse
 • Norton 360 för spelare: ett antivirus utformat för spelare

Spelare © Shutterstock

Sedan deras popularitet på 1990-talet har antivirusprogram (då säkerhetssviter) fortsatt att övertyga ett ständigt ökande antal användare, både privatpersoner och professionella. Desto mer nödvändigt med internets ankomst, det finns dock en allmänhet som är mer motvillig att installera dessa lösningar: de irreducerbara spelare.

PC-spelare är kända för att vara krävande. Å ena sidan på hårdvaran med konfigurationer som många bild- och ljudproffs skulle drömma om, men också på mjukvarunivån, som ser till att installera och lansera endast det minsta nödvändiga för att inte slösa bort de värdefulla resurserna som spel behöver köras på deras bästa. Som ett resultat av detta har antivirus som var kända för att vara resursslukare för tio till tjugo år sedan alltid varit spelares förbannelse, men är detta rykte verkligen motiverat?

Spel och antivirus: ett tumultartat förflutet

Ingen gillar att bli avbruten i sitt arbete av ett påträngande meddelande eller en improviserad popup, som kommer från ett antivirusprogram eller en säkerhetssvit. De flesta av oss kan enkelt ta upp vad vi gjorde på några sekunder utan större konsekvenser, men för en spelare kan den sekunden av ouppmärksamhet vara en fråga om liv och död (i spelet såklart, men…). Till detta kommer den mottagna idén att antivirus minskar PC-prestandan. Det behövdes inte för våra kära PCister att undvika alla säkerhetssviter som pesten, vissa gick till och med så långt att de ville inaktivera Windows Defender.

Genom att göra en enkel sökning på Google kan du hitta många inlägg, på forum, från spelare som undrar om ett antivirusprogram är kompatibelt med spelet eller klagar på sämre prestanda sedan de installerade eller uppdaterade uppdaterad säkerhetsprogramvara.

konfigurera gamer config © Shutterstock

Upptäck Norton 360 för spelare från 39,99 €/år (-55 %)

Antivirus: intensivt med RAM och datorkraft?

Med den datorkraft som de senaste processorerna klarar av amputerar inte ett antivirus så mycket datorkraft från systemet som det gjorde för tio år sedan. När det körs har ett antivirus i allmänhet två tillstånd: inaktivt (tomt) och aktivt (när det utför en genomsökning). Det är under en genomsökning som ett antivirus förbrukar mest resurser och återigen är det i storleksordningen en till två procent av datorkraften i de flesta fall. När det är inaktivt, genomsöker antivirusprogrammet endast filer som lagts till eller modifierats nyligen.

Spelare © Shutterstock

Fallet med RAM

För att upptäcka skadlig programvara måste antivirusprogram kontrollera filer och webbplatser mot en lista med “fingeravtryck” av kända hot. Dessa fingeravtryck väger praktiskt taget ingenting men det finns tio miljoner hot, och därför väger listan ganska mycket, från 200 till 400 MB eller så, beroende på antivirus. För att snabbt komma åt den här listan måste de lagra den någonstans med snabb läshastighet. RAM är idealiskt för att vara värd för listan och erbjuda en reaktionstid i storleksordningen en bråkdel av en sekund för att upptäcka ett hot.

Några regler att följa för en riskfri spelupplevelse

Även om användningen av ett antivirus förhindrar många onda, finns ingen risk. Enkla regler kan tillämpas för att bättre skydda dig under dina tv-spelvandringar:

 • Undvik piratkopierade spel som kan innehålla många virus och annan skadlig kod. Med ogenomskinliga installationsprocesser och ofta osäkra platser. Peer-to-peer, ett protokoll som ofta används för att säkerställa nedladdning av piratkopierade spel, är känt för att vara ett av de mest effektiva sätten att sprida skadlig programvara;
 • På samma sätt kan piratservrarna (privata) för dina favoritspel också vara potentiellt farliga. Dessa servrar är ofta mindre säkra, vilket lämnar illvilliga människor med kryphål att utnyttja för att återställa data eller till och med hitta en bakdörr att utnyttja för att komma in i din dator;
 • För att köpa spel till låga priser kan det vara frestande att vända sig till viktiga återförsäljningssajter. Men vissa av dessa webbplatser är osäkra eller har vaga användarvillkor som inte skyddar Internetanvändare. Så undvik dessa webbplatser och föredra certifierade återförsäljare för att undvika obehagliga överraskningar;
 • Ett starkt lösenord kommer att spara dig mycket problem, inklusive att förhindra brute-force attacker (brute-force attack). Idag kräver många plattformar och spel ett komplext lösenord för att förhindra dessa typer av attacker, men att komma ihåg flera komplexa lösenord kan vara svårt och en lösenordshanterare kommer inte att vara för mycket;
 • Slutligen bör du inte dela dina inloggningsuppgifter för en distributionsplattform (Steam, Epic eller någon annan återförsäljare) med dina släktingar på osäkra chattkanaler så att de inte läcker på ett eller annat sätt.

Norton 360 för spelare: ett antivirus utformat för spelare

Utvecklad av spelare, vår dagens partner Norton 360 for Gamers fyller de få luckorna i klassiska antivirus som PC-användare kan hitta i dem. Denna variant av Norton 360 Premium, som vi också har testat i våra kolumner, innehåller alla dess funktioner och mycket mer. Dessutom kommer våra kära spelare att bli glada över att hitta ett antivirus som vet hur man begränsar aviseringar i spelet och som har ett patenterat läge som förbrukar ännu mindre resurser än på tomgång : den Speloptimerare. Den här tekniken för flerkärniga processorer optimerar hela systemet genom att isolera icke-nödvändiga applikationer på en enda kärna för att minska spelets latens och ge en minskad inverkan på prestanda samtidigt som man undviker falska positiva resultat med applikationer som vanligtvis används av spelare under spelandet. , som t.ex. Discord, sändningsprogram (OBS, SLOBS, etc.) och Team Speak.

borderlands 3 benchmark norton 360

borderlands 3 benchmark norton 360

Riktmärkena som utförs på Borderlands 3 illustrerar tydligt effektiviteten av detta läge med en nästan noll förlust av FPS (47,60 bilder per sekund utan Norton 360 för spelare och 47,20 bilder per sekund med) trots det aktiva skyddet som säkerhetssviten ger.

Upptäck Norton 360 för spelarevår samarbetspartner för dagen, bland de bästa antivirusprogrammen på marknaden!

 • Robust och lyhörd skydd
 • Stor användarvänlighet
 • VPN ingår och obegränsat
 • Molnlagringsutrymme erbjuds 50 GB
 • Kvalitet/pris/marknadsprestanda förhållande

Upptäck Norton 360 för spelare från 39,99 €/år (-55 %)

För €39,99 (första året) ger en licens dig installation av säkerhetssviten på två enheter utöver din PC, oavsett om det är en annan PC, en Mac, en Android-smarttelefon eller en iPhone.

Relaterade Artiklar

Back to top button