Anticitera: avslöjade äntligen mysteriet med den äldsta datorn i världen

Kallas Antikythera den äldsta datorn i världen. Finns i fjärran 1901 i ett romerskt vrak som sänkts längs kusterna på ön Anticitera, har mekanismen alltid förblivit höljd i mystik. På ett avstånd av 2000 år att kunna göra en trogen kopia kommer att tillåta oss att förstå effektiviteten av den första analoga datorn i världen.

Antikythera-maskinen: en sofistikerad astronomisk kalkylator

Helt i brons, dess mekanism var sammansatt av växlar tillverkad med kugghjul. Anticitera-maskinen är därför en sofistikerad astronomisk kalkylator. I likhet med en gammal klocka byggdes den av de gamla grekerna för att förutsäga månfaser och den förmörkelse Dessutom solens position och gudar planeter då känt.

Dess struktur, när den väl hittats, har alltid förblivit en teknikens mysterium svårt att förstå. Det tog år och år av studier och arbete för att kunna uppnå de resultat som idag gör att vi kan skapa en trogen kopia av Antikythera-maskinen. Forskare frånuniversitet of London har kombinerat avläsbar information från gamla gravyrer på bitar med modern teknologi för att återskapa mekanismen för denna första analoga dator i världen. Allt detta var möjligt tack vare en grundlig Röntgenanalys. Faktum är att han 2005 avslöjade ett slags “bruksanvisning”Skrivt på de uppgifter som hittats.

Matematikern Tony Freeth han följde varje indikation som upptäcktes steg för steg. Även baserad på den matematiska modellen som nämns av Parmenides, en grekisk filosof från antiken, gjorde ett verkligt mirakel. Under ledning av Freeth kunde forskarna därmed förklara hur Antikythera kunde reproducera planeternas rörelse. Bland annat allt detta genom att minska antalet kugghjul för att komprimera mekanismen på ett enkelt sätt 25 millimeter.

Det handlar om att lösa en riktig hjärngymnastik för att förstå enheten, men den här tekniken hjälper till att verifiera den effektiva funktionen hos Anticitera. En sensationell upptäckt som tog flera år att förstå och sätta i drift igen. Vem vet om de kommer att lyckas reproducera själva Anticitera-maskinen. Men faktum kvarstår att tekniken gör stora framsteg.

Relaterade Artiklar

Back to top button