Ansiktsigenkänning: en ful t-shirt att sudda ut dig själv, det är lösningen!

Ansiktsigenkänning

Forskare har skapat en t-shirt som hindrar bäraren från att identifieras genom ansiktsigenkänning, en teknik som blir mer och mer utbredd runt om i världen.

Ansiktsigenkänning är mycket kontroversiellt, så mycket att Europeiska unionen försöker reglera användningen för att inte kränka individuella friheter. Men motivationerna hos forskarna bakom denna t-shirt skiljer sig mycket från vad man kan tro.

Trick artificiell intelligens neurala nätverk

I själva verket var plagget designat för att lura artificiell intelligens att förbättra den. För att uppnå detta samarbetade forskare från Northeastern University, MIT och IBM och utvecklade en t-shirt med en kalejdoskopisk färgfläck som lurar system för ansiktsigenkänning.

För att avgöra om det är ett föremål eller en person, ritar den artificiella intelligensen en sorts avgränsande ruta runt sig och tilldelar den en etikett. Denna t-shirt stör direkt det neurala nätverket som ansvarar för processen: dess pixlade lapp är placerad på ett område av kroppen som gör att den kan förvirras eftersom den kommer att fokusera där istället för att gå mot ansiktet på bäraren.

Mönstrets utformning lurar alltså klassificerings- och märkningssystemet för artificiell intelligens.

En teknik som fungerar på en rörlig person

Arbetet var dock komplext för forskarna, eftersom det var nödvändigt att skapa en enhet som opererade på en rörlig bild. ” Den verkliga utmaningen är att förbli oupptäckt under hela videon. När detektering sker varje bildruta är det mycket svårare att förbli konsekvent oupptäckt “, förklarar Battista Biggio, biträdande professor vid University of Cagliari, för media Trådbundet.

När en person rör sig rör sig även kläderna. Forskarna analyserade därför exakt hur en t-shirt rör sig, genom att registrera en person som gick, och kartlade sedan dessa särdrag på designen av det slutliga plagget. Denna teknik förbättrade förmågan att undvika upptäckt från 27 % till 63 % mot YOLOv2 och från 11 % till 52 % mot Faster R-CNN. Dessa är de två vanligaste träningsmodellerna för objektdetektering inom området artificiell intelligens.

Forskarna säger att i den verkliga världen garanterar inte t-shirten ett säkert skydd, eftersom algoritmerna kan variera. De hoppas dock kunna förbättra ansiktsigenkänningssystem med sin uppfinning, så att system för djupinlärning inte längre kan luras på detta sätt.

Om samma ämne:
Ansiktsigenkänning: Clearview AI säger att det kan identifiera nästan alla inom ett år

Källa: Trådbundet

Relaterade Artiklar

Back to top button