Android Automotive 13 är här: här är de nya funktionerna

Android Auto © Roman Vyshnikov / Shutterstock.com

Några månader efter lanseringen av version 12L tillkännagav Google en uppdatering av sitt operativsystem i bilen.

Till skillnad från Android 13, som ger sin del av nya funktioner, innehåller Android Automotive 13 främst förändringar i bakgrunden.

En i första hand teknisk uppdatering

Utöver infotainmentfunktionerna som finns på Android Auto och Apple CarPlay, stöder Android Automotive även fordonsfunktioner som luftkonditionering, radio eller visning av kameror ombord. Viktiga nya funktioner inkluderar:

  • Ändringar i kamerahantering, som kommer att tillåta tredjepartsapplikationer att komma åt en eller flera fordonskameror samtidigt utan att påverka displaysystemet och som kommer att tillåta hot-plugging av externa kameror.
  • Ytterligare integration med fordonssystem, såsom stöd för nya typer av sensorer, telemetri, teknisk information eller batteristatus när det gäller elfordon.
  • Förbättringar kring att stoppa fordonet, särskilt genom att göra det möjligt för byggare att ställa in en rad åtgärder innan de aktiverar garageläget.
  • Anslutningsuppdateringar med stöd för Androids nya bluetooth-stack, Gabeldorsche, och ultra wideband (ULB) som möjliggör mer exakt geolokalisering.

En uppdatering utformad för att förbättra användarupplevelsen

Denna nya version ger också sin del av förbättringar när det gäller integritet. Inklusive en dedikerad instrumentpanel, ärvd från Android 12, som visar de senaste appbehörigheterna och den information de har kommit åt. Eftersom patchnoten riktar sig till företag är det möjligt att vissa aspekter som vänder sig till användaren har förbisetts.

För tillfället tillgänglig i en version med öppen källkod (AOSP), syftar denna version till att möjliggöra större integration och anpassning av operativsystemet. Google försöker alltså förbättra användarupplevelsen och Android Automotive närmar sig gradvis vad Tesla erbjuder på sina fordon. Hittills finns den främst på Volvo, GMC, Polestar 2 och Renault Megane E-Tech-fordon. Långt ifrån att vara lika populär som inbäddad programvara från Android och Apple, kommer denna nya version att tilltala tillverkarna mer?

Källa: XDA-utvecklare

Relaterade Artiklar

Back to top button