Android 12 skulle återinföra dubbeltrycket som är tillgängligt i Förhandsvisning på Android 11

Android gb-logotyp sq_cropped_224x224

Förra mars, innan lanseringen av de senaste smartphones i Pixel-sortimentet, arbetade Google på en funktion känd under kodnamnet Columbus. Det senare genomfördes till slut inte. Det kunde dock se dagens ljus i Android 12.

Columbus-systemet föreslår att aktivera en mekanism för dubbelklicka (eller dubbeltryck), som är beroende av smarttelefonens gyroskop och accelerometer. Enheten dök upp i Developer Preview 1-versionen av Android 11. Den berikades sedan med DP 2.

Läs också:
Android 11 Developer Preview: vad är nytt i denna första beta?

Columbus: dubbeltrycks tillgänglighet

Genom att utveckla Columbus hade Google designat en serie konfigurerbara åtgärder via ett dubbeltryck på baksidan av smarttelefonen. Som standard skulle Google ha förväntat sig att denna gest skulle aktivera Voice Assistant.

För sin del kunde användaren associera detta dubbeltryck för att öppna kameran, styra mediauppspelning, öppna meddelandefältet, tysta ett inkommande samtal eller ta en skärmdump.

Mekanismen hade dock ansetts vara för känslig för att kunna användas i slutproduktionen. Den konfigurerade åtgärden utfördes ofta av misstag. På sina senaste Android-smarttelefoner, som Pixel 5, har Google introducerat ett alternativ att svepa upp och ned på fingeravtryckssensorn för att öppna meddelandepanelen.

Läs också:
Android 12: en översyn av multitasking-upplevelsen äntligen planerad

Dubbelkranen är tillbaka

Medan Google slutligen bestämde sig för att inte integrera Columbus i Pixels på Android 11, introducerade Apple för sin del en liknande enhet direkt i tillgänglighetsalternativen för iOS 14. Det är sedan möjligt att konfigurera en länkad åtgärd inte bara till ett dubbeltryck, utan också till tre på varandra följande tappningar.

Enligt 9to5GoogleColumbus planeras för nästa version av Android i version 12. Utöver de åtgärder som nämns ovan skulle mekanismen även möjliggöra multitasking.

För att undvika oavsiktlig utlösning, i nästa version, skulle Columbus bara känna igen ett fast tryck på baksidan av smarttelefonen. Givetvis kommer det också att vara möjligt att avaktivera mekanismen.

Den första Developer Preview-versionen av Android 11 släpptes i februari 2020. Det är därför möjligt att en första version för Android 12 ser dagens ljus nästa månad.

Källa: 9to5Google

Relaterade Artiklar

Back to top button