Ändra storleksbar BAR: uppdatering av teknik, prestanda hos NVIDIA

Ändra storlek BAR © NVIDIA

Först presenterad av AMD, den resizable BAR gäller även NVIDIA-lösningar.

Tänkt av PCI-SIG-konsortiet som en del av definitionen av standarder som hanterar PCI Express, är Resizable Base Address Register – eller Resizable BAR för kort – inget riktigt nytt… Åtminstone i teorin. Det har dock bara övertygat våra främsta grafikkortsleverantörer i några månader.

Ändra storlek på BAR, kanske?

Historiskt eller traditionellt är PC-minne uppdelat i två breda kategorier. Först är RAM-minnet, mer eller mindre direkt hanterat av processorn. Den används för att lagra all information som bearbetas av maskinen.

Vi kan då urskilja det så kallade “video”-minnet. På ett sätt som inte kunde vara mer logiskt fokuserar den på korttidslagring av alla element som är avsedda att visas. Det hanteras av GPU:n.

Ändra storlek på BAR vs. traditionell © MSI

Faktum är att för att CPU:n ska kunna utnyttja / arbeta på videominnet måste den nödvändigtvis gå via GPU:n. Detta skapar logiskt sett en flaskhals, desto viktigare eftersom data måste uppdateras regelbundet.

För att råda bot på detta föreställde sig PCI-SIG 2008 konceptet med Resizable Base Address Register som det sedan förbättrades två gånger, under 2016. Tanken, mycket enkel och perfekt sammanfattad i diagrammet ovan, är att CPU:n har direkt tillgång till videominne.

Läs också:
AMD Smart Access Memory, med andra ord PCIe Resizable BAR, kommer till Ryzen 3000

AMD först, NVIDIA senare

Tillsammans med lanseringen av sin nya Ryzen 5000-serie och RDNA 2 GPU:er var AMD först med att betona storleksändringsbaren genom sin Smart Access Memory-funktion. NVIDIA kunde dock inte sitta sysslolös och följde snabbt efter.

AMD Smart Access Memory © AMD

I båda fallen bör flera punkter kontrolleras för att använda den storleksändringsbara BAR. Det är först nödvändigt att ha en processor som kan hantera det: hos AMD är det Ryzen 3000-serien och 5000-serien som har kapaciteten.

På Intel-sidan, tekniskt sett, är saken gammal och möjlig sedan Haswell-processorer. Av någon okänd anledning gjorde dock moderkortstillverkarna det aldrig tillgängligt och endast med chipsets 300-serien att saken har blivit utbredd för allmänheten.

NVIDIA Ändra storleksbar BAR © NVIDIA

Naturligtvis är det också mycket viktigt att grafikkortet är kompatibelt med denna teknik: där, ingen svartsjuka, är det nödvändigt att vända sig till de senaste generationerna. Hos NVIDIA är det RTX 3000-serien och hos AMD Radeon RX 6000-serien.

Slutligen, och detta är en punkt som snabbt kan glömmas bort, är det absolut nödvändigt att moderkortet själv sköter saken via ett UEFI BIOS med CSM-inställningen inaktiverad. Under dessa förhållanden kan alternativet aktiveras från nämnda moderkorts BIOS.

Läs också:
NVIDIA: Resizable BAR kan nu aktiveras för RTX 30 Founder’s Edition och de flesta tillverkare

Hur är det med prestanda då?

Du uppfyller alla tekniska villkor för aktiveringen av Resizable BAR och du tror att du verkligen har gjort det operativt i BIOS på din maskin? Du kan kontrollera det väldigt enkelt med GPU-Z-verktyget som talar om för dig om det är aktivt eller inte.

AMD Smart Access Memory © AMD

Som du kan föreställa dig är det uppenbarligen ingen fråga om att fördubbla prestandan för vår konfiguration genom att helt enkelt aktivera Resizable BAR. AMD hade dock lyft fram en prestandaökning på 6 % i genomsnitt och upp till 13 % beroende på fallet: betydande framsteg.

Våra kollegor från TechPowerUp fokuserade mer speciellt på fallet med NVIDIA-lösningar, till vilka de klarade en serie tester för att fastställa effekten av Resizable BAR på några av de mest framstående spelen för tillfället.

Ändra storlek på BAR - DOOM Eternal © TechPowerUp
Ändra storlek på BAR - Far Cry 5 © TechPowerUp
Ändra storlek BAR - Red Dead Redemption 2 © TechPowerUp

Låt oss först granska resultaten som observerats av våra kollegor på DOOM EvigFar Cry 5 och Red Dead Redemption 2… Resultat som inte är häpnadsväckande, även om det lyckligtvis aldrig går någon förlust genom att aktivera BAR som kan ändra storlek.

Ändra storlek på BAR - AC Valhalla © TechPowerUp
Ändra storlek på BAR - Cyberpunk 2077 © TechPowerUp
Ändra storlek på BAR - Gears 5 © TechPowerUp

Med spel som Assassin’s Creed Valhalla eller Cyberpunk 2077 resultaten är redan lite mer övertygande, men det är igång Växlar 5 att vi märker de största vinsterna: ibland nästan 20 % bättre genom att aktivera alternativet ” magisk på vissa NVIDIA-lösningar.

Den studie som föreslås av TechPowerUp är uppenbarligen mer komplett än vår korta sammanfattning och vi uppmanar dig att konsultera den i detalj. Observera dock att om alternativet Ändra storlek på BAR inte är något mirakulöst, har det aldrig några oönskade effekter. Bra poäng.

Dessutom, på vissa spel, finns det intressanta och till och med imponerande vinster i sällsynta fall. Ändringsbar BAR kan inte motivera en ändring av material. Å andra sidan, för redan utrustade spelare är det lite extra som vi uppenbarligen skulle göra fel att beröva oss själva.

Källa: TechPowerUp

Relaterade Artiklar

Back to top button