Ändra IP-adress och DNS-servrar med hjälp av kommandoraden

Ansökan kommandorad(Kommandotolk), som ibland kallas ett kommandoskal, finns på de flesta operativsystem baserade på Windows NT. (Windows) Syftet är att utföra specifika kommandon för att felsöka eller lösa specifika problem Windows utföra avancerade administrativa funktioner och automatisera uppgifter med hjälp av batchfiler och skript.

Men du kan också använda den för att ändra din IP-adress när du vill förfalska den, för att kringgå geoblockeringar eller onlineförbud på webbplatser som inför sådana begränsningar för deras innehåll, eller för att byta servrar system (Systemet)domän(Domännamn ( DNS ) för felsökning eller för att göra surfandet säkrare och snabbare.

I den här guiden kommer vi att visa dig hur du ändrar din IP-adress och DNS – servrar som använder kommandorad(Kommandotolken) till Windows 10 .

Hur man ändrar IP-adressen med hjälp av kommandoraden(Hur man ändrar IP-adress med kommandotolken)

IP – adress (IP-adress) innehåller information om din enhet, plats, din internetleverantör ( ISP ) och webbläsarinformation.

Att ändra det är användbart när du har en felaktig router som tillhandahåller adresser som används av en annan dator i nätverket, eller om fel adress konfigurerats av misstag. Det är också användbart när du vill installera en ny router och konfigurera om ditt hemnätverk för att använda standard IP-adressintervallet.

Det första steget för att ändra din IP-adress är att hitta nätverksnamnet på det gränssnitt du vill ändra.

 • Öppna kommandotolken(Kommandotolk) med förhöjd behörighet genom att skriva cmd i sökfältet och klicka på ” Kör som administratör”(Kör som administratör) .

 • Skriv sedan netsh-gränssnitt ipv4 show config Klicka på i kommandoradsfönstret Stiga på och scrolla ner till önskat gränssnitt.

I vårt fall kommer vi att ändra gränssnittet WiFi men du kan välja rätt gränssnitt för ditt fall. Skriv ner(Gör) gränssnittsnamn.

 • För att ändra IP-adressen, skriv in följande kommando: netsh gränssnitt ipv4 set adress namn = “DITT GRÄNSSNITT NAMN” statisk IP_ADRESS SUBNET_MASK GATEWAY

I vårt exempel kommer detta kommando att se ut så här: netsh-gränssnitt ipv4 set adress namn=”Wi-Fi” statisk 192.168.0.173 255.255.255.0 192.168.0.0

Detta kommando kommer att använda Wi-Fi-gränssnittet, ställa in IP-adressen till 192.168.0.173, ställa in subnätmasken till 255.255.255.0 och ställa in standardgatewayen till 192.168.0.0.

Om du vill byta till att använda en IP-adress som tilldelas automatiskt DHCP -server, istället för en statisk IP-adress, använd kommandot netsh-gränssnitt ipv4 set adress namn=”DITT GRÄNSSNITTNAMN” source=dhcp .

Hur man ändrar DNS-servrar med hjälp av kommandoraden(Hur man ändrar DNS-servrar med kommandotolken)

DNS -server innehåller offentliga IP-adresser och deras tillhörande värdnamn i en databas och används för att lösa eller lösa värdnamn till IP-adresser. Servern gör detta genom att köra speciell programvara för att kommunicera med andra servrar genom speciella protokoll baserat på specifika förfrågningar från datorn.

Konverteringsprocessen är noggrant granskad och verifierad, och det sker snabbt bakom kulisserna för att få informationen som matchar servern som datorn letar efter, och sedan talar om för den ursprungliga anslutande datorn vart den ska gå så att den kan ansluta till den servern. .

Det finns flera anledningar till varför du skulle vilja ändra din standard DNS-server, men de viktigaste är:

 • Öka din integritet genom att kringgå brandväggar, geo-block eller internetblock leverantörer(ISP) på webbplatsen.
 • Förbättra säkerheten
 • Föräldrakontroller som att blockera webbplatser från din router
 • Snabba upp din surfning, vad de inte kan erbjuda DNS – din egen internetleverantörs servrar eftersom de inte alltid är tillförlitliga eller uppdaterade.

Notera(Notera) . du kan förändra DNS -servrar individuellt för ditt hemnätverk på routern eller på datorer, smartphones och Chromebook såväl som på andra enheter.

Hur man ändrar DNS -servrar(Server) använder kommandorad(Kommandotolk)

Följ stegen nedan för att lära dig hur du ändrar DNS – servrar som använder kommandorad(Kommandotolken) .

 • Öppna kommandotolken(Kommandotolk) med förhöjd behörighet genom att skriva cmd i sökfältet och klicka på ” Kör som administratör”(Kör som administratör) .

 • Stiga på netsh och tryck Stiga på .

 • Ange nästa gränssnitt ip show config och tryck Stiga på .

 • Hitta nätverksgränssnittet, DNS – servern du vill ändra och ange netsh gränssnitt ipv4 set dns name=”DITT GRÄNSSNITT NAMN” statisk DNS_SERVER . Detta kommer att installera din huvudenhet DNS- server.

I vårt exempel ovan har vi ändrat IP-adressen för “Wi-Fi”-gränssnittet, så vi kommer att använda samma exempel för att ändra DNS – servrar.

För syftet med den här guiden kommer vi att använda den huvudsakliga publiken DNS – Google-server, 8.8.8.8. Kommandot kommer att se ut ungefär så här: netsh-gränssnitt ipv4 set dns name=”Wi-Fi” statisk 8.8.8.8

 • Ange sedan kommandot netsh-gränssnitt ipv4 set dns name=”DITT GRÄNSSNITSNAMN” statiskt DNS_SERVER index=2 att installera sekundär DNS – server. Återigen(Återigen), vi kommer att använda den offentliga sekundären som ett exempel DNS – Googles server, 8.8.8.8, som skulle se ut så här: netsh-gränssnitt ipv4 set dns name=”Wi-Fi” static 8.8.4.4 index=2.

Notera(Notera) . Du kan använda kommandot netsh-gränssnitt ipv4 ställ in dnsserverns namn “DITT GRÄNSSNITTNAMN” source=dhcp om du vill att nätverksgränssnittet ska välja inställningar automatiskt DNS med (DNS)DHCP – servrar. Om vi ​​fortsätter med vårt exempel skulle det här kommandot se ut så här: netsh-gränssnitt ipv4 ställ in dnsserverns namn ”Wi-Fi” source=dhcp

Slutsats(Slutsats)

Kommandorad(Kommandotolken) är ett utmärkt verktyg för att ändra IP-adresser och DNS – servrar. Det är snabbare och sparar dig besväret med att klicka på flera fönster och dialogrutor i gränssnittet kontrollpaneler(Kontrollpanelen) för att gå till dialogrutan IPv4-egenskaper(IPv4-egenskaper) för att göra detsamma.

Var det(Var) den här guiden till hjälp? Låt oss veta genom att lämna din kommentar i avsnittet nedan.

Kommandotolksprogrammet, ibland kallat kommandoskal, finns i de flesta Windows NT-baserade operativsystem. Dess syfte är att utföra specifika kommandon för att felsöka eller lösa specifika Windows-problem, utföra avancerade administrativa funktioner och automatisera uppgifter via batchfiler och skript.

Som sagt, du kan också använda den för att ändra din IP-adress när du vill förfalska den för att kringgå geoblockeringar eller onlineförbud på webbplatser som inför sådana begränsningar för deras innehåll, eller ändra dina DNS-servrar (Domain Name System) av felsökningsskäl eller för att göra surfningen säkrare och snabbare.

I den här guiden kommer vi att visa dig hur du ändrar din IP-adress och DNS-servrar med hjälp av kommandotolken i Windows 10.

Hur man ändrar IP-adress med kommandotolken

En IP-adress innehåller information om din enhet, plats, din internetleverantör (ISP) och webbläsarinformation.

Att ändra det är användbart när du har en felaktig router som tillhandahåller adresser som används av en annan dator i nätverket eller om en ogiltig adress av misstag har konfigurerats. Det är också användbart när du vill installera en ny router och konfigurera om ditt hemnätverk för att använda standard IP-adressintervall.

Det första steget för att ändra din IP-adress är att hitta nätverksnamnet för det gränssnitt du vill ändra.

 • Öppna en förhöjd kommandotolk genom att skriva cmd i sökfältet och klicka på Kör som administratör.

 • nästa, skriv netsh-gränssnitt ipv4 show config i kommandotolksfönstret trycker du på Enter och bläddrar ner till det gränssnitt du vill ha.

I vårt fall kommer vi att modifiera WiFi-gränssnittet, men du kan välja rätt gränssnitt för ditt fall. Anteckna gränssnittets namn.

 • För att ändra IP-adressen, skriv detta kommando: netsh gränssnitt ipv4 set adress namn = “DITT GRÄNSSNITT NAMN” statisk IP_ADRESS SUBNET_MASK GATEWAY

I vårt exempel skulle det här kommandot se ut så här: netsh-gränssnitt ipv4 set adress namn=”Wi-Fi” statisk 192.168.0.173 255.255.255.0 192.168.0.0

Detta kommando kommer att använda Wi-Fi-gränssnittet, ställa in IP-adressen till 192.168.0.173, ställa in subnätmasken till 255.255.255.0 och ställa in standardgatewayen till 192.168.0.0.

Om du vill byta till att använda en IP-adress som automatiskt tilldelas av en DHCP-server istället för en statisk IP-adress, använd netsh-gränssnitt ipv4 set adress namn=”DITT GRÄNSSNITTNAMN” source=dhcp kommando.

Hur man ändrar DNS-servrar med kommandotolken

En DNS-server har offentliga IP-adresser och relaterade värdnamn i en databas och används för att lösa eller översätta värdnamnen till IP-adresser. Servern gör detta genom att köra speciell programvara för att kommunicera med andra servrar genom speciella protokoll baserat på vissa förfrågningar från datorn.

Konverteringsprocessen kontrolleras och verifieras noggrant, och det sker snabbt bakom kulisserna för att få information som motsvarar servern som datorn letar efter, och sedan talar om för den ursprungliga anslutande datorn vart den ska gå så att den kan ansluta till den servern .

Det finns flera anledningar till varför du vill ändra din standard DNS-server, men de viktigaste är:

 • Öka din integritet när du tar dig runt en brandvägg, kringgår geoblockeringar eller ISP-blockeringar på en webbplats
 • Öka säkerheten
 • Föräldrakontroller som att blockera webbplatser från din router
 • Snabba upp din surfning, vilket din egen internetleverantörs DNS-servrar kanske inte erbjuder eftersom de inte alltid är tillförlitliga eller uppdaterade

notera: Du kan ändra DNS-servrar individuellt för ditt hemnätverk på din router eller på datorer, smartphone och Chromebook, bland andra enheter

Hur man ändrar DNS-servrar med kommandotolken

Följ stegen nedan för att lära dig hur du ändrar DNS-servrar med kommandotolken.

 • Öppna en förhöjd kommandotolk genom att skriva cmd i sökfältet och klicka Kör som administratör.

 • Typ netsh och tryck Stiga på.

 • nästa, skriv gränssnitt ip show config och tryck Stiga på.

 • Hitta nätverksgränssnittet vars DNS-server du vill ändra och ange netsh-gränssnitt ipv4 set dns name=”DITT GRÄNSSNITTNAMN” statisk DNS_SERVER. Detta kommer att ställa in din primära DNS-server.

Från vårt exempel ovan ändrade vi IP-adressen för “Wi-Fi”-gränssnittet, så vi använder samma exempel för att ändra DNS-servrar.

För syftet med denna guide kommer vi att använda Googles primära offentliga DNS-server, 8.8.8.8. Kommandot kommer att se ut ungefär så här: netsh-gränssnitt ipv4 set dns name=”Wi-Fi” statisk 8.8.8.8

 • Skriv sedan in netsh-gränssnitt ipv4 set dns name=”DITT GRÄNSSNITSNAMN” statiskt DNS_SERVER index=2 kommando för att ställa in den sekundära DNS-servern. Återigen kommer vi att använda Googles offentliga sekundära DNS-server, 8.8.8.8 som ett exempel, som kommer att se ut så här: netsh-gränssnitt ipv4 set dns name=”Wi-Fi” static 8.8.4.4 index=2.

notera: Du kan använda netsh-gränssnitt ipv4 ställ in dnsserverns namn “DITT GRÄNSSNITTNAMN” source=dhcp kommandot om du vill att nätverksgränssnittet automatiskt ska välja DNS-inställningar från en DHCP-server. Om vi ​​fortsätter med vårt exempel skulle det här kommandot se ut så här: netsh-gränssnitt ipv4 ställ in dnsserverns namn ”Wi-Fi” source=dhcp

Slutsats

Kommandotolken är ett bra verktyg att använda när du vill ändra IP-adresser och DNS-servrar. Det är snabbare och sparar dig besväret med att behöva klicka dig igenom flera fönster och dialogrutor från kontrollpanelens gränssnitt bara för att komma till dialogrutan IPv4-egenskaper för att göra samma sak.

Var den här guiden till hjälp? Låt oss veta genom att släppa din kommentar i avsnittet nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button