AMD:s Ryzen 7000 “Raphael-H” kommer att ha 16 5nm Zen 4-kärnor

AMD Ryzen © AMD

Ryktena runt omkring processorer “Raphael” för mobila lösningar blir lite mer exakt för varje dag.

Medan Intel precis har släppt Alder Lake-arkitekturen i sin stationära version, bör den mobila versionen – Alder Lake-P – inte ta för lång tid med i synnerhet chips utrustade med 14 kärnor som blandar effektiva och högpresterande kärnor. Till en början borde AMD stanna kvar på kärnantalet, men saker och ting kommer att förändras snabbt.

Fler kärnor än Alder Lake-P?

Faktum är att om Rembrandt-processorerna som förväntas i början av 2022 måste begränsas till 8 kärnor, förbereder AMD fortsatt drift med Phoenix-H och Raphael-H. Alltid mycket välinformerad, Greymon55 specificerar via Twitter att dessa Ryzen “7000” kommer att förändra spelet avsevärt.

Således borde Phoenix-H, trots en TDP under 40 Watt, kunna bädda in 8 kärnor / 16 trådar medan Raphael-H kommer att ha 16 kärnor / 32 trådar. Deras TDP kommer dock att vara högre på 45 watt. Båda CPU-linjerna kommer att utnyttja de nya/blivande Zen 4-kärnorna och kommer att etsas i 5nm-processen.

Medan Phoenix-H tillhör världen av liten APU på AMD borde Raphael-H leda till såväl stationära processorer som mobila produkter med en mer muskulös grafiklösning, med all sannolikhet baserad på RDNA 2.

Källa: Videokortz

Relaterade Artiklar

Back to top button