AMD:s flaggskepp RDNA 3 GPU Navi 31 sägs ha ett litet grafikchip, men det finns en anledning

RDNA3 © AMD

Flera anledningar, faktiskt: mindre brinnande noder och en MCM-design som tar bort vissa element, bland annat.

Flaggskeppet för AMD Radeon RX 7000-grafikkort, under RNDA3-arkitektur, borde kretsa kring Navi 31 GPU. I vilket fall som helst, för det nuvarande sortimentet, utrustar Navi 21, alias Big Navi, Radeon RX 6900 XT, RX 6800 XT och RX 6800. Denna Navi 31 GPU skulle dock ha en mindre GCD (Graphics Complex Die) yta än Navi 21: 350 mm2 ungefär enligt Greymon55.

Jämfört med Navi 21?

Som jämförelse har den nuvarande Navi 21 GPU en yta på 520 mm2. Vid en första anblick skulle detta därför vara en minskning av arean med cirka 33 %.

För att tydligt visualisera denna skillnad, webbplatsen VideoCardz erbjuder bilden nedan. Bara, kommer du att märka, Navi 21 och 31 GPU:erna har olika design som gör analogin svår.

Navi31 © VideoCardz

En ganska riskabel jämförelse

Redan är den använda etsningsprocessen inte densamma: 7 nm för den första, 5 och 6 nm för den andra. Därefter involverar designen av Navi 31 GPU, och utan tvekan även Navi 32, en MCM-design (Multi-Chip-Module) snarare än en monolitisk.

AMD har använt denna typ av design i flera år för sina Ryzen-processorer. Men hittills har företaget inte tillämpat det på konsumentgrafikkort. De första cGPU:erna som drar nytta av detta är Instinct MI200-seriens acceleratorer. Dessutom talar AMD snarare om “multi-die GPU”.

Navi 31 och Navi 32 bör associera en sammankopplad GCD med MCD (Memory Complex Die), upp till sex i fallet med Navi 31. Varje GCD har dock en yta på 40 mm2. Tar vi helheten ger det alltså 590 mm2en yta som slutligen är större än den för Navi 21 monolitiska GPU.

Dessutom som journalist från 3DCenter i en tweet har Navi 21 utan Infinity Cache och minneskontroller en yta på 375 mm2. Slutligen påpekar Kepler_L2-kontot att RDNA3-arkitekturen klarar sig utan vissa element (XGMI, GDS, etc.).

Kort sagt, alla dessa särdrag, förknippade med mindre gravyrfinheter, leder effektivt till en GPU med ganska inneslutna dimensioner. Låt oss slutligen klargöra två saker. För det första bör Navi 33 GPU behålla en monolitisk design. Sedan misstänks AMD av vissa för att förbereda en ännu kraftfullare GPU än Navi 31.

Källa: VideoCardz

Relaterade Artiklar

Back to top button