AMD: Zen 3-processorer med 3D V-Cache för början av 2022, Zen 4 för slutet av 2022

AMD Computex 2021-3 © © AMD

Eftersom det inte bara är Alder Lake i livet, talar AMD om framtiden för sin Ryzen… med ett år 2022 som lovar att bli väldigt hektiskt.

Om mindre än en månad kommer Intel att marknadsföra Alder Lake-sortimentet och med det kanske återta ledningen i kapplöpningen mellan grundaren och AMD. För att visa att den inte vilar på lagrarna, utnyttjar den senare 5-årsjubileet för Ryzen-sortimentet för att göra en inventering.

3D V-Cache för Zen 3 i början av året

Som ett första steg har AMD därför planerat att uppdatera sina processorer baserade på Zen 3-kärnor genom att associera dem med “vertikal” 3D-cacheminnesteknik. Tanken här är att dra fördel av en förbättrad layout för att avsevärt öka mängden cache per CCD.


AMD talar om ytterligare 64 MB och anger att denna ökning bör förbättra prestandan med 4 till 25 % beroende på vilka spel som väljs till i genomsnitt cirka 15 %. En annan fördel, dessa Ryzen 3D V-Cache kommer att vara kompatibla med moderkort med socket AM4: en enkel BIOS-uppdatering borde vara nödvändig.

Dessa kommer utan tvekan att vara de senaste AM4-kompatibla chipsen, och vi vet ännu inte om de kommer att integreras i Ryzen 5000-linjen eller om AMD kommer att välja ett nytt namn.

Zen 4 på AM5 LGA-uttag

Det är ett säkert kort att AMD kommer att tillkännage dessa Ryzen 3D V-Cache under CES 2022 nästa januari i Las Vegas. Vi måste ha lite mer tålamod under resten av CPU-firandet på AMD, men John Taylor, marknadschef, och Robert Hallock, teknisk marknadsdirektör, ville ändå prata om Zen 4.

AMD - John Taylor och Robert Hallock © AMD

Mycket mer innovativ än den “enkla” integrationen av V-Cache, den här arkitekturen borde erbjuda ett nytt uppsving för AMD, som kommer att dra nytta av särskilt TSMC:s 5 nm gravyrfinesser. Amerikanen planerar en ny sockel, AM5, för Zen 4-baserade processorer med totalt 1 718 stift i LGA (för land nät array), med stift på moderkortet därför, och mer på processorn.

Goda nyheter, AM5-sockeln borde inte innebära en förändring av kyllösningar: AMD planerar AM4/AM5-kompatibilitet på denna nivå. Å andra sidan kommer Zen 4-processorer att förknippas med DDR5-minne och PCI Express 5.0. Det återstår att se om, liksom Alder Lake, AMD fortfarande kommer att tillåta DDR4.

Slutligen ville John Taylor och Robert Hallock framför allt försäkra sig om det schema som AMD förutsåg: Zen 4-processorer skulle verkligen komma ut i slutet av 2022. Ett mycket hektiskt år för AMD.

Källa: TechPowerUp

Relaterade Artiklar

Back to top button