AMD vill göra Ryzen 5000s kompatibla med alla moderkort i 300-serien

AMDryzen © AMD

Enligt David McAfee utesluter företaget inte längre denna hypotes, även om man är noga med att inte lova något för tillfället.

De senaste generationerna av Ryzen-processorer använder alla AM4-chipset. Du kan dock inte installera dem på något moderkort. När det gäller Ryzen 5000s är stödet officiellt begränsat till 500-seriens chipset (X570, B550 och A520), samt moderkort på 400 chipset (X470 och B450).

Support tillhandahålls av moderkortstillverkare

I praktiken låter många märken dig dock installera en Ryzen 5000 på ett moderkort med 300 chipset (A320, A350 och X370). I november förra året publicerade till exempel Asus och Gigabyte slutliga uppdateringar som säkerställer kompatibiliteten för Ryzen 5000 på A320-chipset. Men dessa stöd är inofficiella och eventuella skador skulle därför inte täckas av garantin.

AMD-kretsuppsättningar © AMD

Enligt nyligen uttalanden av David McAfee, vice VD och generaldirektör för AMD:s kundverksamhet, under en intervju med Paul Alcorn från Toms hårdvaraföretaget kan ändra sin låt:

– Det är definitivt något vi jobbar på. Vi förstod att detta skulle vara bra för samhället att göra och vi försöker hitta ett sätt att få det att hända. Jag vet att detta är ett ämne som ärligt talat får mycket uppmärksamhet och diskussion inom AMD. »

En möjligen kommersiell segmentering men också inducerad av tekniska begränsningar

Om AMD inte tillhandahåller officiellt stöd för Ryzen 5000 på 300-seriens moderkort, är det inte – bara – för att uppmuntra kunder att köpa en nyare modell: det motiveras också av tekniska begränsningar, särskilt relaterat till den låga kapaciteten hos vissa SPI ROM-kretsar, huvudsakligen de på 16 MB. Dessa chips, som finns på moderkort, lagrar BIOS. Men när antalet processorer och funktioner som stöds ökar kan mängden data som ska lagras överstiga kapaciteten, vilket tvingar moderkortstillverkare att göra “nedskärningar”.

Följaktligen, som David McAfee påpekar, i omfattningen av ett företag som AMD som måste garantera 100 % tillförlitligt stöd, resulterar dessa begränsningar i betydande komplexitet för att upprätthålla produktsupport “.

Han nämner också lägre prestanda på äldre moderkort, främst på grund av lägre standard. Han hävdar att på ett moderkort i 300-serien kommer en Ryzen 5950X bara att leverera ” inte den prestanda den är kapabel till “, och att frågan inte så mycket är om föreningen är funktionell eller inte, utan snarare” om det ger bäst prestanda “.

Kort sagt, AMD är intresserad av frågan, men för tillfället går den inte längre.

Källa: Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button