AMD: socket AM5 kommer att vara en “long life”-plattform

AM5 © AMD

Precis som AM4-uttaget, som invigdes i mars 2017 och som har följt med flera generationer av Ryzen, kommer även AM5-uttaget garanterat att hålla länge.

På CES 2022 tillkännagav Lisa Su färgen på AMD:s kommande Ryzen-processorer. Förväntad under andra halvan av året kommer Ryzen 7000s att dra nytta av 5 nm-gravering, en Zen 4 CPU-arkitektur… och kommer att dra tillbaka AM4-sockeln till förmån för dess efterföljare, logiskt kallad AM5. AM4 har haft några fantastiska år i tjänst, eftersom den gjorde sin debut 2017 tillsammans med den allra första Ryzen. Den har följt med många serier, och den nuvarande Ryzen 5000s använder den fortfarande. Enligt AMD:s VD, oroa dig inte, socket AM5 kommer att vara allt annat än tillfällig.

En garanti, men ingen specifik deadline

Detta är innebörden av kommentarerna från Lisa Su till Paul Alcorn från Toms hårdvararapporterad av TechPowerUp. AMD-chefen sa att om hon inte kunde ge en exakt varaktighet skulle AM5:a hålla länge.

Här är det exakta innehållet i utbytena:

Paul Alcorn frågade Lisa Su: ” AMD hade förbundit sig att använda AM4-plattformen och AM4-uttaget under en tid [il était prévu pour perdurer jusqu’en 2020 et jusqu’aux Ryzen 2 au départ !]. Kan du ge oss en uppfattning om hur länge du kommer att stanna på AM5? »

Till vilket Lisa Su svarade: ” Tja, vi var oerhört nöjda med utvecklingen av AM4… Vi sa att vi skulle behålla det här uttaget under lång tid, och det gjorde vi. Vi fortsätter att tycka att det har varit bra för samhället, och ärligt talat har det varit bra för oss också. Men när vi skalar upp saker och ting blir det dags för en sockelövergång, särskilt av skäl som är relaterade till nya I/O-tekniker. Ändå tycker jag att vår strategi borde vara liknande. Jag vet inte det exakta antalet år, men jag skulle säga förvänta mig att AM5 kommer att vara en långlivad plattform, som AM4 var. Å andra sidan tror jag också att AM4:an kommer finnas kvar på marknaden ett antal år framöver och att det blir en slags överlappning. »

Som Lisa Su påpekar är bytet till Socket AM5 faktiskt motiverat av stödet för nya generationer av I/O (DDR5-minne och PCIe 5.0).

Farväl PGA, välkommen LGA

Dessutom är en annan stor förändring som AM5-sockeln kommer att medföra övergången till en LGA-design (land nät array), som för Intel-processorer, istället för PGA (stift rutnät).

Robert Hallock och Frank Azor, som är respektive chef för teknisk marknadsföring och chefsarkitekt för AMD:s spellösningar, har under intervjuer med journalister från olika redaktioner förklarat anledningen till denna omställning.

De hävdar att LGA tillåter en densitet av transistorer för samma yta mycket högre än PGA. Den här designen gör det alltså möjligt att inte ändra storleken på höljet för de kommande Ryzen 7000-processorerna. Som ett resultat kommer dessa att vara väl kompatibla med kylflänsar som ursprungligen designats för AM4-chips.


Källor: TechPowerUp
, PC World

Relaterade Artiklar

Back to top button