AMD Socket AM5: en 1718-stifts LGA

Lisa Su - AMD conference CS 2021 © © AMD

Några år efter Intel bytte AMD även ut PGA-uttaget mot LGA och dess stift som finns på moderkort.

Det råder ingen tvekan om att AMD vann kampen mellan Comet Lake-processorer och dess Ryzen 5000-serie, som också besegrade Intels Rocket Lake-processorer som släpptes för en dryg månad sedan. Logiskt sett tänker AMD uppenbarligen på framtiden och ett nytt uttag.

Läs också:
Intel förbereder sig enligt uppgift väl för lanseringen av Alder Lake i slutet av 2021

DDR5 och PCIe 4.0?

Lanserades i mars 2017 för att efterträda AM3+, AM4-sockeln borde inte längre finnas på menyn för nästa generation av AMD-processorer. Används i synnerhet på Ryzen 1000, 2000, 3000, 4000 och 5000-serien, kan vi säga att AM4 kommer att ha haft en fantastisk karriär.

För att lyckas med det arbetar AMD därför med AM5:an som, enligt indiskretionerna hosExecutableFix på Twitter, borde vara tillfället för en stor designförändring. AMD skulle överge stift rutnät (PGA) för land nät array (LGA). Med andra ord skulle stiften inte längre sitta på processorn, utan i själva sockeln… som Intel har gjort i några år nu.

AMD AM5 © TechPowerUp

Läs också:
AMD: Ryzens B2-stepping banar inte i slutändan vägen för 5950 XT och 5600 XT

18 stift mer än Intel

En sådan förändring kommer uppenbarligen sannolikt att skydda de berömda stiften lite mer, som också borde vara betydligt fler. Medan AM4 var nöjd med 1 331 stift, skulle AMD gå till 1 718 på AM5. Mer anekdotiskt betyder detta 18 stift mer än Intel på LGA 1700 i dess framtida Alder Lake-S.

Vem säger socketbyte, säger också generationsväxling för AMD och de första processorerna som utnyttjar AM5 bör utmärkas av deras stöd för DDR5-minne genom ett dubbelkanalsgränssnitt. Ett bredare drag för branschen, där Intel överväger samma övergång med Alder Lake-S.

Å andra sidan verkar AMD behöva hålla fast vid stödet för PCI Express 4.0 när flera rykten understryker att Intel skulle kunna vända sig till PCI Express 5.0, åtminstone på en del av sitt utbud.

Källa: TechPowerUp

Relaterade Artiklar

Back to top button