AMD Smart Access Memory, med andra ord PCIe Resizable BAR, kommer till Ryzen 3000

AMD Smart Access Memory © © AMD

AMD:s Smart Access Memory-teknik, som tillkännagavs samtidigt som nya Radeon RX 6000s i slutet av förra året, blir nu kompatibel med processorer Ryzen 3000 desktop.

AMD kallar det “Smart Access Memory” (eller SAM), men vi pratar om PCIe Resizable BAR. Används av NVIDIA på sina RTX 3000s, den här funktionen har också använts av AMD sedan introduktionen av dess nya Radeon RX 6000-grafikkort. Inledningsvis hade AMD planerat att göra SAM tillgänglig endast för konfigurationer som kopplar en AMD Ryzen 5000-processor (senaste generationen, under Zen 3-arkitektur) till en Radeon RX 6000, men inför önskemål från många användare har företaget valt att utöka den till en del av sin äldre generation av processorer (Ryzen 30000, under Zen 2-arkitekturen).

Läs också:
AMD formaliserar Radeon RX 6700 XT och flyttar fram några riktmärken

SAM kommer på “gamla” AMD-processorer

AMD:s Resizable BAR, å andra sidan, är endast tillgänglig med Radeon RX 6000, inklusive den senaste RX 6700 XT, som företaget tillkännagav igår. Du kommer med andra ord inte att kunna dra nytta av det om du till exempel har en Radeon RX 5700 eller 5700 XT, även om din processor är ny.

Som en påminnelse tillåter Resizable BAR processorn att ha tillgång till hela minnet i GPU:n, istället för att vara begränsad till bara 256 MB vanligtvis, för att säkerställa kompatibilitet med 32-bitarssystem. Genom att dra fördel av allt GPU:s minne kan processorn behandla väntande förfrågningar parallellt snarare än sekventiellt.

En optimering som tillåter en betydande prestandavinst, varierande beroende på spel och applikationer som används, men också enligt konfigurationerna. Till exempel tillkännager AMD upp till 16 % mer prestanda på en konfiguration som kopplar en RX 6700 XT till en Ryzen 9 5900X.

Läs också:
NVIDIA: Stöd för att ändra storlek på BAR kommer till GeForce 30-serien för att öka prestandan

En kommande patch för Ryzen 3000-ägare

Som Neowin påpekar kommer användare av Ryzen 5000 att behöva använda ett moderkort i 500-serien för att dra fördel av SAM, med AGESA firmware version 1.1.0.0 (eller nyare). För Ryzen 3000-chips måste du antagligen vänta på en AGESA-firmwareuppdatering för att aktivera ändringsbar BAR. AMD bör snart ge mer information om detta ämne.

Slutligen, låt oss notera att AMD:s Smart Access Memory kan ta tid att bli allmänt spridd… främst på grund av den allvarliga bristen på lager på sidan av Radeon RX 6000s, som fortfarande är mycket svåra att få tag på idag.

Källa: Neowin

Relaterade Artiklar

Back to top button