AMD: Ryzen 9 7950X skulle nå 5,85 GHz i lager… bara om temperaturen är under 50°, varför?

AMD Ryzen 7000 Zen 4 © AMD

Förväntas under september månad, monster av processor som lovar att bli AMD Ryzen 9 7950X stoltserar med sin kraft.

För att dra full nytta av det kommer det dock att vara nödvändigt att hålla det infernaliska odjuret under 50 grader… en uppgift som lovar att bli komplicerad.

En kraftfull loppa med en ogre aptit

Ryzen 9 7950X är på sin topp av lagerkraft och har för avsikt att leverera en frekvens på 5,85 GHz F-Max. I boost bör dock processorn vara “begränsad” till 5,70 GHz i prestanda enda kärna. Testerna som utförts internt av AMD indikerar verkligen att frekvenstoppen vid 5,85 GHz för en enskild kärna endast kan bibehållas om besten förblir under 50 grader.

Att känna till den olyckliga tendensen hos AMD-processorer att värma upp som en smedja, kommer sådana värden att kräva armerad betongkylning … eller ett kylrum. Att veta att den maximala gränsen som stöds av processorn uppgår till inte mindre än 95 grader. Såvida du inte har ett extremt välutrustat AIO-kit eller ett välhängt kylsystem kommer därför den överväldigande majoriteten av PC:er bara att kunna dra nytta av en boost som uppgår till 5,70 GHz.

AMD har alltså detaljerat prestandan som förväntas av klockan på Ryzen 9 7950X, vilket är följande:

  • Basklocka: 4,50 GHz (lager);
  • Klockförstärkning: 5,70 GHz (lager);
  • Klocktopp: 5,85 GHz (lager);
  • All-Core Boost: 5,10 GHz (lager).

Värderingar som gör dig yr

Toppen av klockan på 5,85 GHz är bara intresserad av en kärna. Om de 16 kärnorna (för 32 trådar) som utgör processorn förstärks, så klockan stannar på 5,10 GHz. Men återigen kommer temperaturen att spela en avgörande roll i dessa värden. Uppställningar som inte har ett tillräckligt effektivt kylsystem riskerar därför att se uppsvinget hela kärnan tappar lyster något.

Utöver detta lockande antal hjärtan och frekvenser som får dig att vilja, ser Ryzen 9 7950X särskilt välutrustad ut. Den kommer verkligen att kunna räkna med 80 MB cache fördelat enligt 64 MB på L3 och 16 MB på L2 (dvs en MB per kärna).

AMD verkar alltså ha gjort sitt bästa för att få ut det mesta av en TDP på ​​170W (eller 230W PPT). För att dra nytta av Team Rouges framtida flaggskepp som väntas senare denna månad (om du har ett åskkylningssystem) kommer det dock att kosta 700 euro exklusive skatter.

Källa: WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button