AMD: ray tracing kommer till Linux via Vulkan, endast för RDNA 2 GPU:er

AMD RDNA 2 © AMD

De Linux-spelare kan nu dra nytta av strålspårning från AMD, men under vissa förutsättningar.

Detta tillägg gäller endast Team Rouge-grafikkort som använder RDNA 2-arkitekturen, och mer specifikt Vulkan open source-drivrutiner som Mesa3D.

AMD ray-tracing kommer äntligen till Linux

I en uppdatering som rullas ut under helgen utökade AMD stödet för sin ” GPU Ray Tracing Library (GPURT) till sina Radeon RX 60XX GPU:er under RDNA 2, både i stationära och bärbara versioner. Alla Vulkan-drivrutiner stöder nu 64-bitars ray-tracing, inklusive de som används på Linux.

En välgörande ansträngning med avseende på detta operativsystem är en del av en önskan hos AMD som Intel och NVIDIA att göra sin egenutvecklade teknik tillgänglig för så många människor som möjligt.

Observera dock att denna Vulkan-drivrutinsuppdatering för närvarande endast är helt testad på Ubuntu 22.04, Ubuntu 20.04, RedHat 8.6 och RedHat 9.0. Det är dock specificerat att uppdateringen kan fungera på andra Linux-distributioner, men potentiellt på egen risk.

Hur man drar fördel av AMD Ray-Tracing på Linux

På Github-sidan som är tillägnad uppdatering av Vulkan, citerad i källan nedan, finns de exakta instruktionerna för att installera det på Linux.

Som en inledning är det möjligt att generera installationspaketet uppströms om drivrutinsintegrationen, med följande kommandon:

Ubuntu:

  • cmake -G Ninja -S xgl -B builds/Release64 [DPACKAGE_VERSION=package version]
  • cmake –build builds/Release64 –target makePackage

Röd hatt:

  • cmake -G Ninja -S xgl -B builds/Release64 [-DPACKAGE_VERSION=package version]
  • cmake –build builds/Release64 –target makePackage

Ett förbyggt paket med drivrutinen kan också hittas på denna Github-sida. Angående Ubuntu, den senaste versionen av drivrutinen kan äntligen hittas på den dedikerade Radeon-sidan.

Oavsett vilken metod du väljer för att hämta drivrutinspaketet, följ installationsinstruktionerna nedan:

Ubuntu:

  • sudo dpkg -r amdvlk /* Om gammal version är installerad på maskinen, ta bort den först */
  • sudo dpkg -i amdvlk_x.x.x_amd64.deb

  • sudo apt-get -f installera

Röd hatt:

  • sudo rpm -e amdvlk /* Om gammal version är installerad på maskinen, ta bort den först */
  • sudo rpm -i amdvlk-xxxx86_64.rpm

Innan du fortsätter med den här uppdateringen är det naturligtvis tillrådligt att tillhandahålla en säkerhetskopia av data som anses nödvändig, ifall något går fel. Ännu mer försiktighet krävs när det kommer till en annan distribution än Ubuntu eller RedHat, de enda som anses vara fullt kompatibla med denna uppdatering av AMDs Vulkan-drivrutiner.

Källa: Github

Relaterade Artiklar

Back to top button