AMD: Radeon RX 7000s under RDNA3 kan vara mer effektiva och kraftfulla än GeForce RTX 4000s

AMD NVIDIA

Nästa generation av grafikkort borde komma nästa höst, men de första “jämförelserna” är redan där.

Om du åtminstone följer nyheterna om grafikkortet är du medveten om att nästa generations signerade AMD och NVIDIA borde vara tillfället för en viss stilmotsättning.

Nästa MCM-baserade Radeons

Faktum är att medan NVIDIA på sin framtida generation Ada Lovelace – GeForce RTX 4000-serien – verkar vara inställd på en så kallad monolitisk design av sin GPU, kommer AMD helt klart att ändra kurs.

Radeon RX 7000-serien kommer att baseras på RDNA 3-arkitekturen, men det har redan bekräftats att för denna kommer AMD att byta till en så kallad MCM-design för att Multi-Chip-moduler. Tanken här är att få två – eller till och med fler – GPU:er att fungera tillsammans.


Detta bör göra det möjligt att erbjuda bättre prestanda samtidigt som designen av varje GPU är mindre komplex. Processen är inte ny och AMD använder den redan med viss framgång på sina EPYC- och Ryzen-processorer.

RX 7900 XT före RTX 4090?

Moore’s Law is Dead är van vid läckor av alla slag och kommunicerar idag information som ska tas i efterhand. Vi är verkligen fortfarande långt ifrån frisläppandet av korten han nämner i sin video.

Ändå är den gjorda beräkningen intressant. Moore’s Law is Dead baserat på tillgänglig information för att dra slutsatsen att Radeon RX 7900 XT kan ha totalt 15 360 streamprocessorer, vilket är tredubbla vad RX 6900 XT innehåller. När det gäller NVIDIA-kort skulle vi ligga på 18 432 CUDA-kärnor på RTX 4090 jämfört med 10 496 på RTX 3090.

För GeForce skulle det bli en prestandaökning på mellan 66% och 80% jämfört med RTX 3090. Å andra sidan skulle AMD kunna räkna med en tredubbling av kraften mellan RX 6900 XT och RX 7900 XT… vad ska man göra? gå före NVIDIA?

På det enda energieffektivitetsområdet där AMD redan presterar bra, borde MCM-designen och finessen i gravering (kombination av TSMC 5 nm och 6 nm processer) göra det möjligt för den att vidga gapet. En sak är säker, vi kan inte vänta med att se allt detta!

Källa: Moores lag är död, WCCFTech

Relaterade Artiklar

Back to top button