AMD är TSMC:s tredje största kund

AMD Radeon © © AMD

En plats att välja på, även om det förblir ett (mycket) bra avstånd från nummer ett, det oslagbara Apple.

Uppskattningar gjorda av Bloomberg och DigiTimes förmedlades av våra kollegor från Toms hårdvara. Detta för att fastställa andelen för var och en av kunderna till Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TMSC), det största oberoende halvledargjuteriet i världen.

Apple: mer än en fjärdedel av TSMC:s intäkter

Det bör noteras att detta inte på något sätt är officiella data: TSMC kommunicerar inte denna typ av information. Bloomberg och DigiTimes använde dock sina relationer för att komma fram till denna klassificering av TSMC-kunder i termer av de intäktsandelar de representerar.

Föga överraskande är Apple TSMC:s första kund. De olika chipsen som tillverkas av taiwaneserna står för 25,93% av dess inkomst. Av fyra nya taiwanesiska dollar som gjuteriet tjänat kommer en från tillverkningen av en Apple-signerad komponent.

AMD tar en allt större andel

I flera år har AMD huvudsakligen förlitat sig på en mycket speciell partner, GlobalFoundries. Mycket speciellt, eftersom företaget kommer från uppdelningen av AMD-aktiviteter, men det kan inte längre hänga med och faller tillbaka på mindre “tekniska” komponenter.

Faktum är att AMD var tvungen att nästan uteslutande se till TSMC för sina mest avancerade CPU:er och GPU:er, vilket ökade sin andel av TSMC:s intäkter. Det är nu en solid trea (4,39 %) och kan snabbt närma sig den andra, MediaTek (5,8 %), med de kommande releaserna av Zen 4-processorer.

NVIDIA, överraskande sexa

Ännu mer överraskande är NVIDIA bara på sjätte plats bland TSMC:s kunder. Denna position är till stor del kopplad till den omkoppling som gjorts av det amerikanska företaget för produktion av Ampere GPU:er: NVIDIA förlitar sig här på Samsung snarare än TSMC.

TSMC producerar fortfarande mycket viktiga komponenter för NVIDIA, såsom A100 GPU:er, och situationen kan förändras igen med den kommande releasen av Ada Lovelace-arkitekturen. Faktum kvarstår att NVIDIA idag endast representerar 2,83 % av TSMC:s intäkter, ganska långt efter Qualcomm och Broadcom, respektive fjärde och femma.

Notera slutligen den elfte platsen som upptas av en kund som kommer att ta en allt större del av TSMC:s intäkter. Intel skulle bara ha bidragit med 0,84 % till TSMC:s intäkter 2021. Olika prognoser uppskattar dock att denna andel bör öka avsevärt, och Intel kan snart bli TSMC:s tredje kund.

Källa: Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button