AMD AM5: ASUS presenterar de första X670E-moderkorten i micro-ATX/mini-ITX

ASUS AM5 © ASUS

Den nya Ryzen 7000s innebär en förändring av plattformen, och därför av moderkortet. ASUS och dess små kompisar är på den.

Enligt de senaste ryktena förbereder AMD att distribuera sin nya AM5-plattform i slutet av september eller mitten av oktober. Till en början verkar bara X670E- och X670-chipseten påverkas av denna lansering.

Två AMD-chipset vid lanseringen av Ryzen 7000

ASRock, ASUS, Gigabyte eller MSI, för att bara nämna de fyra största tillverkarna som distribueras i Frankrike, är uppenbarligen aktuella och har redan presenterat några av sina modeller.

AMD AM5 © AMD

Givetvis finns stöd för Ryzen 7000 på Zen 4-arkitekturen på menyn, vilket logiskt sett innebär hantering av RAM i DDR5 och PCI Express 5.0, både för grafikkortet och för SSD:erna.

Rykten har redan nämnt priser som vi kommer undvika att ta (ingen ordlek) till nominellt värde. En sak är dock nästan säker: X670- och X670E-korten kommer att bli dyra.

ROG Strix X670E-I Gaming WiFi i mini-ITX

Detta kommer utan tvekan till och med att vara särskilt fallet för den senaste modellen som presenteras av ASUS, ROG Strix X670E-I Gaming WiFi. Det måste sägas att detta är en helt fantastisk karta och full av rikedomar.

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming Wi-Fi © ASUS

I mini-ITX-format (det är det första i sitt slag som tillkännages) låter den inte lura dig och har en PCIe 5.0 x16-port för grafikkortet, två DDR5 DIMM-platser och två M-portar. .2: en av de två är “bara” i PCIe 4.0, men den andra är i PCIe 5.0.

ASUS har kommit med ett ventilationssystem designat för att kyla PCIe 5.0-chipset och SSD:er. Han monterade I/O-skärmplattan och gav ett ROG FPS-II-minikort för att spara utrymme. Detta inkluderar fronthuvudet på PC:n, två SATA och headers för CMOS samt CPU-överspänningen.

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming Wi-Fi © ASUS

För att sticka ut igen levererar ASUS ROG Strix Hive, en liten extern box som integrerar ALC4050 codec och ESS Sabre 9260Q DAC för kvalitetsljud. Men, förutom ljudkontakterna, lägger den till en USB-C 3.2 Gen 2 och ett diagnostiskt Q-LED-system samt olika alternativ så att du inte längre behöver gå in i BIOS.

Vi har för närvarande inget exakt lanseringsdatum eller prissättning för denna ROG Strix X670E-I Gaming WiFi, men vi kan säga att ASUS har gjort allt för att övertyga mini-ITX-entusiaster.

ASUS ROG Strix X670E-I Gaming Wi-Fi © ASUS

ROG Crosshair X670E-gen i mikro-ATX

Vid sidan av detta integrationsmonster tänker ASUS även på entusiaster av lite större fodral, av mikro-ATX-aficionados, med ROG Crosshair X670E Gene som därför behåller den bästa AMD-kretsuppsättningen.

Redan från början har vi lite beklagar, för trots sitt större format erbjuder ROG Crosshair X670E Gene bara en PCI Express-port till än ROG Strix X670E-I Gaming WiFi. Det är bara en x1-kontakt, logiskt begränsad, som alltid kan hjälpa till.

ASUS ROG Crosshair X670E Gen © ASUS

ASUS insisterar uppenbarligen på närvaron av PCI Express 5.0. Detta finns vid PCIe x16-porten, men också via två M.2-platser kompletterade med en M.2 i PCIe 4.0. Kompakt format kräver, men ASUS nöjer sig med två minnesportar för DDR5 i DIMM.

Självklart är moderkortet designat för att acceptera de mest kraftfulla Ryzen 7000-processorerna från AMD med en 16+2 strömförsörjningslösning designad för maximalt 110A. Anslutningen glöms inte bort med Wi-Fi 6E, en 2,5 GbE Ethernet-kontroller, två USB4 på baksidan och USB-C 3.2 Gen 2×2 på framsidan.

ASUS ROG Crosshair X670E Gen © ASUS

Återigen, vi har ingen information om lanseringsdatumet för detta moderkort och vi vet inte dess pris som borde vara lägre än mini-ITX, om vi litar på vad tillverkaren gör idag.

Källa: VideoCardz

Relaterade Artiklar

Back to top button