Amazon köper iRobot robotdammsugare för 1,7 miljarder dollar

jag robot

Båda parter har undertecknat försäljningen, som ännu inte har godkänts av olika globala tillsynsmyndigheter.

Amazon är omedveten om krisen och har precis till allas förvåning meddelat att man skaffat den amerikanska robotdammsugarspecialisten.

Amazon köper världens främsta robotdammsugare

E-handelsjätten har därför precis köpt iRobot för 1,7 miljarder dollar, eller 61 % per aktie. Verksamheten kommer att finansieras helt kontant.

I pressmeddelandet som medföljer tillkännagivandet står det också att Colin Angle, VD och ordförande för iRobots styrelse kommer att kvarstå i sin roll när försäljningen är genomförd.

Amazon säger för tillfället inte om iRobot-teknologierna kommer att absorberas av dess olika enheter dedikerade till design av objekt för hemmet eller om varumärket kommer att fortsätta att verka på sin sida. Om vi ​​tittar på Ring, en specialist på hemövervakning och även köpt av Amazon 2018, kan vi förvänta oss att robotdammsugaren fortsätter sin verksamhet på samma sätt som idag.

E-handlaren är mycket intresserad av det smarta hemmet och robotik

Beskedet om övertagandet är en överraskning, men passar perfekt in i den strategi som Amazon initierat under flera år. E-handlaren erbjuder mer och mer utrustning som Echo-anslutna högtalare, Ring övervakningskameror eller till och med Fire TV TV-boxar.

Med förvärvet av iRobot har Amazon en plats att välja mellan i robotdammsugarnas konkurrenskraftiga universum. iRobot är verkligen det mest kända varumärket i branschen, men också den största tillverkaren av denna typ av enhet med en uppskattad marknadsandel på 46 % av den globala försäljningen 2020.

Amazon har också visat intresse för robotvärlden med Astro, dess Alexa-utrustade hemrobotassistent som presenterades 2021, och iRobots erfarenhet på området kan påskynda koncernens utveckling inom detta område. iRobot hade också för några månader sedan presenterat iRobot OS, dess operativsystem skulle bättre förstå användarnas vanor hemma tack vare artificiell intelligens.

Om vigseln tillkännages bör äktenskapet mellan Amazon och iRobot vänta ytterligare några månader. Tillsynsmyndigheterna måste nu analysera filen innan de fäller sin dom och om de ska godkänna försäljningen eller inte.

Vilka är de bästa iRobot-robotdammsugarna? 2022 jämförelse

Den amerikanska tillverkaren iRobot är en av de mest kända och erkända inom robotvakuumsektorn. På två decennier har han släppt många modeller för alla målgrupper och alla budgetar.
Läs mer

Källa: Amazon

Relaterade Artiklar

Back to top button