Amazon kommer nu att kompensera kunder som är offer för farliga produkter som säljs på dess marknadsplats

Amazon Storbritannien

Amazon ändrar sin så kallade “A till Ö”-garanti. Företaget kommer nu att direkt kompensera kunder som har köpt produkter som bedöms vara farliga från tredjepartssäljare.

Tillkännagivandet kommer nästan en månad efter att den amerikanska konsumentproduktsäkerhetskommissionen (CPSC) lämnade in en stämningsansökan mot Amazon.

Läs också:
Amazon lanserar en Alexa-aktiverad smart tvålautomat, men varför?

Ersättningen kan överstiga 1 000 USD

Företaget beskrev sin nya policy i en artikel publicerad på sin hemsida. ” I den oförutsedda händelsen att en defekt produkt som säljs på Amazon.com orsakar egendomsskada eller personskada, kommer Amazon direkt att kompensera kunder för anspråk under 1 000 USD, vilket står för mer än 80 % av fallen. “, kan vi läsa. Tredjepartssäljare som följer plattformens användarvillkor och har en giltig försäkring behöver inte betala någonting.

Ersättning kan vara för belopp som överstiger 1 000 USD i händelse av att säljaren inte svarar på anspråk eller avvisar ett anspråk som Amazon anser vara giltigt. Vid behov kommer företaget som skapats av Jeff Bezos att ta in oberoende experter för att studera giltigheten av förfrågningarna.

Dessa ändringar kommer att träda i kraft den 1 september i USA, innan de utvidgas till andra territorier.

Läs också:
Amazon: nästan 750 miljoner euro i böter i Luxemburg för bristande efterlevnad av GDPR

Flera hundra tusen farliga produkter

Amazon är stolt över att gå ” utöver sina juridiska skyldigheter och vad någon annan marknadsplats inför idag för att skydda konsumenterna”. På plattformen kommer nästan hälften av de köpta produkterna från tredjepartssäljare. Produkter som ibland är mer än tveksamma, till och med mycket farliga.

Förra månaden uppmanade CPSC Amazon att ta ansvar för att återkalla och återbetala hundratusentals föremål som utgör säkerhetsrisker. I partiet skyddar 24 000 defekta kolmonoxiddetektorer och 400 000 hårtorkar inte användarna tillräckligt från risken för stötar och elstötar.

Ett problem som även påverkar andra e-handelsjättars marknadsplatser. I februari 2020 avslöjade BEUC (European Consumers’ Organisation) att av 250 produkter som köpts på Amazon, eBay, AliExpress och Wish-marknadsplatserna uppfyllde 66 % inte europeiska säkerhetsföreskrifter.

Källa: Ekonomiska tider

Relaterade Artiklar

Back to top button