Amazon Echo Show 15 test – en smart högtalare med en enorm skärm

Amazon Echo Show 15 är den största enheten i Echo-serien hittills. Femton har en utmärkande egenskap: om vi inte hittar en plats för den på ett skrivbord, köksbänk eller byrå kan vi montera den smarta displayen på väggen. Vad kan det vara användbart till?

Vad kan en gigantisk display göra?

En svart plastram, en 15,6-tums (40 cm) färgskärm och en vit passepartout mellan dem: vid första anblicken ser Echo Show 15 ut som en bild. För att hängas horisontellt eller vertikalt medföljer ett fäste som fästs i väggen med fyra skruvar. Om vi ​​inte vill borra kan vi välja ett hopfällbart stativ, för vilket vi betalar ytterligare PLN 145. I båda fallen står eller hänger enheten säkert som betong, men det är inte möjligt att snabbt ändra formatet från horisontellt till vertikalt.

Alexa och widgets

Som vanligt är Alex röstassistent ombord, lyssnar på den aktiverande besvärjelsen med sex mikrofoner och svarar snabbt och tillförlitligt på alla instruktioner. Förutom tal är styrning också möjlig genom beröring eller det visade tangentbordet. Amazon presenterar en ny startsida på den stora displayen, som kan beväpnas med små programfönster, de så kallade widgetarna. Vi har till vårt förfogande till exempel en kalender, att göra-listor, påminnelser, inköpskort, väder, kulinariska förslag och nyligen spelad musik – mer kan behövas. Vi kommer att se vilka widgets tredje part kommer att tillhandahålla i framtiden.

När Alexa inte har något att göra presenterar Show 15 semesterbilder eller konstverk på begäran, vilket tack vare e-frame-looken är mycket estetiskt tilltalande.

Ansiktsigenkänning

Innehållet som visas på skärmen beror på vem som står framför den. Tack vare den främre kameran kan Show 15 skilja mellan medlemmar i hushållet genom att spela in ett visuellt ID för var och en av dem. När kameran ser någon hälsar den på dem och visar dem möten, personliga påminnelser, musikförslag och anteckningar som andra lämnat åt dig. Visa 15 gillar ljuset: ansiktsigenkänning fungerar inte i skymningen.

Allt detta görs på frivillig basis. Amazon deklarerar att den biometriska informationen förblir krypterad och lagras på enheten lokalt utan att laddas upp till molnet och att den kan raderas när som helst.

Alexa som en smart hemenhet

Belysning, uttag, termostater etc. sköts i Show 15 via menyn eller widgeten, men båda vyerna är lite försummade, går inte att sortera och vid första anblick syns bara ett fåtal enheter och skärmen måste jobbas hårt eller anförtro Alexa röstkommandon för att styra smarta hemenheter.

Tyvärr finns det ingen radiomodul för Zigbee-standarden för att styra till exempel Philips Hue-belysning utan Hue Bridge. Å andra sidan överför Show 15 video från kameror och videointercom som är kompatibla med Alexa. Och om vi vill kolla hur barn eller husdjur har det hemma kan vi aktivera Show 15-kameramobilen via Alexa-appen på smarttelefonen.

Tittar istället för att lyssna

När du tittar på TV eller video kommer användaren att uppskatta fördelarna med den stora skärmen, men bara i det horisontella formatet, för när du vänder enheten till det vertikala, kommer bilden att krympa – resten kommer att fyllas med två stora svarta ränder. Källan till serier och filmer kan vara till exempel Amazon Prime eller Netflix, det finns även mediebibliotek av tv-stationer. Deras val är dock blygsamt.

Videochatt med andra Alexa-användare fungerar bra, men om du verkligen vill stå framför väggen under chatten eller döma samtalspartnern till en otäck, suddig bild, eftersom kameraupplösningen bara är 5 megapixlar, så är bilden sämre än i den mindre Echo Show med 13-megapixelkameror.

Även Amazon skummade på ljudutrustningen, de två inbyggda högtalarna räcker för röstkommunikation, men när man lyssnar på musik saknar ljudet rymd och djup. Ljudet är ännu svagare när det används i vertikalt format, eftersom uppspelning från stereo då växlar till mono.

Sammanfattning

Det råder ingen tvekan om att nyheterna och recepten på XXL-skärmen ser väldigt bra ut, men jämfört med priset på PLN 1175 är användarupplevelsen ganska genomsnittlig. Widgets och ansiktsigenkänning är fördelar, men dessa funktioner går även till äldre enheter från Echo Show-serien. För närvarande är den bättre ljudande Show 10 med en lutande display ett bättre val.

Relaterade Artiklar

Back to top button