Amazon betalar för upp till 83 raketuppskjutningar för att distribuera sin Kuiper-konstellation!

Vulcan ULA launcher © United Launch Alliance

Jätten öppnar sitt checkhäfte för sin satellitbaserade internetlösning i låg omloppsbana… Och för några miljarder dollar! 18 starter säkerställda för Ariadne 638 för Vulcan-raketen och mellan 12 och 27 New Glenn-raketer: ett gigantiskt kontrakt som kommer att mobilisera industrin.

Men som andra superkonstellationer kommer Kuiper inte utan en massa problem.

Startar som om det regnar

Det är redan ” det största kontraktet i Arianespaces historia säger operatören baserad i Evry. En stor revansch, efter en vinter präglad av problem med Soyuz, sedan dess flaggskeppskund OneWebs avgång från SpaceX… Och framför allt en välkommen frisk fläkt med förtroendet från en stor amerikansk partner. Amazon avslöjade inte storleken på sitt gigantiska kontrakt, men var tvungen att rada upp biljetterna för att betala för de tre största västerländska operatörerna i uppskjutningssektorn: Arianespace med 18 Ariane 6, United Launch Alliance (ULA) med 38 Vulcan och Blue Origin med 12 fasta lanseringar och 15 valfria. Deras gemensamma uppgift blir att skicka de 3 236 satelliterna i Kuiper-konstellationen i låg omloppsbana.

Revenge of Old Space?

Ingen av de tre bärraketerna som valts ut i detta jättekontrakt är i drift idag, men de kommer att behöva skicka satelliterna inom ett fönster som inte överstiger fem år. Med detta kontrakt antar Amazon utmaningen att utveckla de tre operatörernas industriella kapacitet.

ULA har redan meddelat att de drar nytta av detta kontrakt för att skapa en andra lanseringsplats för Vulcan launcher, som kommer att stödja det största antalet lanseringar på Amazon (med 38 lanseringar är det en otrolig kommersiell oväntad). Låt oss inte glömma att som en bonus har ULA redan ett kontrakt för de första nio uppskjutningarna av konstellationen på sin Atlas V-raket, som för närvarande är i drift.

Vissa kan bli förvånade över att Blue Origin (grundat, som Amazon, av Jeff Bezos) “bara” tar emot 12 till 27 starter, men den återanvändbara bärraketen är långt ifrån klar, och Blue har inte erfarenheten inför lanseringen. dess konkurrenter. Det är därför en bred gest av förtroende och även här ett betydande ekonomiskt stöd.

Ariane 6 lyfter © Airbus

För tio köpta, erbjuds en?

En sådan utbyggnad kommer säkerligen att stärka flygindustrin, men också dess leverantörer. I processen tillkännagav företaget Beyond Gravity (det nya namnet på RUAG) särskilt att det skulle ansvara för satellitinstallationsenheterna… Tillräckligt för att fördubbla storleken på sin nya fabrik under uppbyggnad i Sverige och mobilisera 60 jobb.

Uppenbarligen är det inte en överraskning, konkurrenten SpaceX var inte efterfrågad.

Slutligen är det svårt att inte nämna, trots dessa chockerande tillkännagivanden och vikten av miljarder, de två teman som ligger till grund för alla nyheter om superkonstellationer: ja, de kommer att göra orbitaltrafiken ännu mer komplex och ibland farligare, och ja, de kommer att fortsätta (och förmodligen öka) visuella föroreningar för astronomer, särskilt de som arbetar med breda fält. Två ämnen som, trots de berördas ansträngningar, fortfarande inte är föremål för betydande internationella överenskommelser…

Källa : Rymdnyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button