Amazon: anställda som var lite för nyfikna granskade inköp av kändisar

amazon

I flera år, anställda i jätten Amazon
granskade köphistoriken för många kunder, inklusive några personligheter som Kanye West.

Amazon måste möta en ny stor skandal. En omfattande undersökning av tidningen Trådbundet rapporterar betydande brister i skyddet av sina kunders konton och data. Filen i de amerikanska medierna nämner särskilt handlingar av vissa anställda, som sökte i historien om köp av kändisar, vilket var tillgängligt för anställda som inte hade något särskilt ansvar inom företaget.

Ett kunddatasystem som växte utom kontroll

Utredningen av Trådbundet täcker Amazons aktiviteter för åren 2015-2018, då företaget ansågs vara ett av de säkraste i världen när det gäller att skydda sina kunders data. Förutom att den avdelning som ansvarar för skyddet av dessa uppgifter samtidigt genomgick en aldrig tidigare skådad kris, präglad av en demoralisering av de anställda, som arbetade underbemannade.

Under månaderna har det verkliga imperiet av kunddata från Amazons e-handelsplattform (gruppering av allt vi köper, all vår interaktion med Alexa etc.) blivit extremt fragmenterad inom företaget. Kort sagt, systemet, omkört av sin egen framgång och av den häpnadsväckande tillväxten för Jeff Bezos företag, hade blivit defekt. Och det var då Amazon tillät ett förödande spelrum för sin globala arbetsstyrka att bryta data från sina kunder runt om i världen.

Anställda längst ner på stegen på Amazon har alltså i åratal haft tillgång till köphistoriken för kändisar som Kanye West eller vissa skådespelare i sagan om hämnare, vars namn inte har offentliggjorts. Vi får i utredningen veta att en av personligheterna, vars identitet inte har läckt ut, till exempel var en dildoälskare och att denna information var tillgänglig på olika nivåer. ” Alla, alla gjorde det”, sade en tidigare chef för kundtjänst för företaget, vilket ytterligare blåste upp kontroversen. Men låt oss inte gå längre på det här, med risk för att hamna i det gryniga.

En bakdörr som hjälper leverantörer att extrahera data

Under flera år använde andra anställda sina dataprivilegier för att ta emot mutor för att tillåta skrupelfria marknadsplatssäljare att sabotera konkurrerande säljare. Vissa har också kunnat kontrollera Amazons recensionssystem och sälja förfalskade produkter.

Mer oroande var att miljontals kreditkortsnummer fanns på fel ställe på Amazons interna nätverk, och säkerhetsteamet kunde inte bekräfta eller förneka att dessa bankuppgifter var tillgängliga. En bakdörr (bakdörr) upptäcktes till och med under utredningen. Genom ett program kunde säljare extrahera sina egna mätvärden och leverera Amazon kunddata till tredjepartsutvecklare på ett fat.

Interna varningar om säkerhetsbortfall var enligt uppgift många, men alltid anonyma, med anställda som fruktade repressalier. ” Vi har investerat miljarder dollar under åren för att skapa system och processer för att säkra data, och vi letar ständigt efter sätt att förbättra.”skrev en taleskvinna för Amazon och sa att det faktum att Amazons integritets- och säkerhetsproblem är dokumenterade bevisar att företagets ledning är mycket engagerad i frågan.

Om städningen verkar ha gjorts under en tid, påminde Jeff Bezos det själv 2020 under en antitrustutfrågning: det finns ingen 100 % garanti för att Amazons policy inte kommer att kränkas av vissa anställda. . Vad som urholkar kundernas förtroende för företaget.

Källa: Trådbundet

Relaterade Artiklar

Back to top button