Älskling: kan det gå dåligt eller gå ut? Här är vad vetenskapen säger

Varje livsmedel vi konsumerar har ett “utgångsdatum”, det vill säga den vägledande tidsramen som anger när ett livsmedel är hygieniskt lämpligt för konsumtion. Uppenbarligen finns det livsmedel som måste konsumeras inom några dagar, andra över flera månader, medan vissa kan konsumeras även efter några år … som honung.

All information om denna mat

Det är ett livsmedel som huvudsakligen består av socker och vatten (ett förhållande som vanligtvis är 80/20). Socker för sin del är hygroskopiskkan absorbera vattenmolekyler i den omgivande miljön, t.ex det kan torka ut bakterier.

Så det är otroligt svårt för något skadligt att trivas eller föröka sig inom ämnet. Som om det inte vore nog är honung också väldigt tät, vilket är en faktor eliminerar de syrebakterier de behöver att frodas. Om vi ​​också betänker att det är en mycket sur mat, har vi alla kort på bordet för den “oförstörbara” rätten.

Även om honung är resistent mot förstörelse är den inte helt oövervinnelig. Rå honung har bäst chans att hålla sig fräsch, men bearbetad honung, som tillsätter konstgjorda sockerarter och andra ingredienser, det kan försämras snabbare. Vi minns också att tiden får honung att förlora sina organoleptiska egenskaper: enzymer, vitaminer och färg.

Kort sagt, om honung förvaras under lämpliga förhållanden kan knappast bli dålig, på sin höjd, om den inte konsumeras på flera år, den kan förlora alla sina egenskapermen det kan fortfarande ätas.

Våra mormödrar hade förresten rätt: honung hjälper verkligen mot förkylningar. Låt oss inte heller glömma skapelsens huvudpersoner bakom denna läckra mat: bin, oumbärliga varelser för världen som vi känner den.

Relaterade Artiklar

Back to top button