Alperna är färgade av orange: vindarna för med sig något oväntat till topparna

Under de senaste dagarna har många verkligt unika bilder cirkulerat på sociala medier och på internet, som verkar ha extraherats från skjuta på Mars eller från någon film han berättar postapokalyptiska scenarier. Inget av detta: det du ser på bilden ovan är Alperna, täckt med en intensivt orange dis, som har ett verkligt oväntat ursprung.

Bilderna är tagna av olika platseroch i denna i synnerhet förevigades landskapet som är synligt från bergen runt omkring Zermatt, i Schweiz.

Men vad avgör detta fantastisk färgning av luften? Det kan verka otroligt för dig, men det beror på Sahara.

Orange alperna: bilden går runt på webben och Sahara är skyldig

Att orsaka filt av rött damm som har investerat Alperna och även en del av pyreneerna det var Saharaöknen. För en komplex kombination av händelser som vi nu kommer att beskriva för er, har dammet som kommer från den enorma afrikanska vidden nått våra berg och sjunkit till en nivå som är tillräcklig för att investera dem fullt ut.

De senaste dagarna har det faktiskt varit hårda vindar lyfte upp öknens stoft, som åtföljer dem norrut. Samspelet mellan dessa vindar och det höga trycket som härrör från a saccatura (teknisk term med vilken vi avser ett lågtrycksområde som är inkilat mellan två intilliggande högtrycksdelar) av polärt ursprung hade två effekter: temperaturhöjningen på den östra sidan och den förekomst av sandiga nederbörd inom ovan nämnda områden.

Vanligtvis uppstår dessa omständigheter runt våroch den tidiga ankomsten av detta fenomen liksom intensiteten med vilken det manifesterade sig är inte lite förvånande.

Sahara-damm påverkar många sektorer på ett viktigt sätt: från flygresor, som försenas om inte helt förhindras, till medborgarnas vardagsom avråds från att hänga kläder utomhus eller föredrar inomhusparkering för sin bil.

Relaterade Artiklar

Back to top button