Alder Lake: “Stuckna” processorer i detalj, release i mitten av januari

Intel Alder Lake Core i9-12900K © Intel

Av processorer mindre energikrävande och billigare än deras motsvarigheter i “K” och “KF” intervallen.

Från och med den 4 november släppte Intel den första Alder Lake salvo, dess 12:e generationens processorer. Grundaren hade redan bekräftat att andra vågor gradvis skulle följa efter. Nästa verkar planerad till mitten av januari.

“Fast” processorer?

Termen “blockerad” processor (eller låst på engelska) kanske inte talar till dig. För att förklara det, låt oss gå tillbaka till “K”- och “KF”-modellerna, som Core i9-12900K som vi testade i början av månaden. Avancerade modeller som Intel främst riktar sig till expertanvändare.

Dessa processorer har inte effektivt någon låsning på nivån för sin multiplikatorkoefficient. Denna koefficient används för att bestämma klockfrekvensen för processorn genom att multiplicera den för systembussen.

I fallet med en processor med en olåst multiplikator är det möjligt för användaren att modifiera den för att pressa processorn bortom frekvenserna som tillhandahålls av dess tillverkare. Du gissade rätt, vi pratar omöverklockning. Det kan inte “fastnade” processorer.

Från Core i3 till Core i9

Vi har redan vetat det i några veckor, de “blockerade” Alder Lake-processorerna kommer också att ha en lägre TDP (eller termisk envelope), på 65 Watt. Vid de senaste nyheterna verkar Intel planera sju kategorier av processorer för detta sortiment.

Intel Alder Lake-sortiment

Core i3-12100 och Core i3-12300 kommer båda att ha fyra effektiva kärnor, Golden Coves, och inga effektiva kärnor. Det talas om en 6 MB L2-cache och en 12 MB L3-cache och den enda skillnaden verkar vara ”boost”-frekvensen på 4,3 GHz respektive 4,4 GHz.

Utbudet utökas sedan med Core i5-12400, Core i5-12500 och Core i5-12600. Fortfarande inga effektiva kärnor här, men vi går till sex effektiva kärnor varje gång. Cachen är också identisk på de tre modellerna (9 MB L2 och 18 MB L3), men frekvenserna rör sig: vi når respektive 2,5 GHz, 3 GHz, 3,3 GHz “bas” och 4,4 GHz , 4,6 GHz, 4,8 GHz i respektive “lyft”.

Vi flyttar fortfarande exklusivt med Core i7-12700 som kommer att ha åtta högpresterande kärnor och fyra effektiva kärnor (Gracemont) för totalt 20 trådar. Cachen går tydligt framåt med 12 MB L2 och inte mindre än 25 MB i L3. Frekvenserna sträcker sig från 2,1 GHz (bas) till 4,9 GHz (boost) på högpresterande kärnor.

Slutligen kommer den starkaste i sortimentet, Core i9-12900, att integrera åtta högpresterande kärnor och åtta effektiva kärnor för totalt 24 trådar. L2-cachen stiger till 20 MB och L3-cachen når 30 MB. Vi pratar här om frekvenser på 2,4 GHz (bas) och 5,1 GHz (boost) för de högpresterande kärnorna.

Om samma ämne:
Intels kommande Core i7-12700H skadar konkurrensen i senaste läckta benchmarks

Källa: TechPowerUp

Relaterade Artiklar

Back to top button