Alan Turing är figuren på de nya 50 pundsedlarna över kanalen

Turing © Bank of England

Bank of England har presenterat designen av den nya 50-pundssedeln i polymer som liknar Alan Turing. Detta kommer att sättas i omlopp från den 23 juni, den berömda matematikerns födelsedag (1912).

I sin mest synliga form visar denna hyllning ett fotografi av Alan Turing. Den här är från 1951 och gjordes av Elliott & Fry. Men det här inlägget innehåller flera andra referenser med Turing, av vilka några är ganska subtila.

Läs också:
Imitationsspel: vad du behöver veta om Alan Turing, datorns fader

Foto, signatur, citat…

Porträttet av Alan Turing ramas in av diagram av Bombe-maskinen och den elektroniska datorn ACE (Automatisk datormotor), den första som kan utföra flyttalsberäkningar.

Längst ner är Turings signatur från gästboken Bletchley Park. Citatet ” Detta är bara en försmak av vad som komma skall, och bara skuggan av vad som kommer att bli är hämtat från en intervju med Tider daterad 11 juni 1949.

Turing2 © Bank of England

Tabellen och de matematiska formlerna visas i artikeln ” På beräkningsbara nummer, med en applikation till Entscheidungsproblemet från 1936 och introducerade konceptet med Turing-maskinen.

Turing1 © Bank of England

Det vita bandet ger Alan Turings födelsedag, den 23 juni 1912, på binärt språk.

Turing3 © Bank of England

Till sist, andra nickar, ser säkerhetslappen ut som ritningen av ett elektroniskt chip och spiralmönstren hänvisar till Turings arbete med morfogenetik.

Turing4 © Bank of England

Läs också:
Bank of England arbetar på en digital centralbanksvaluta

Genial vetenskapsman, men också “emblematisk figur av HBT+-gemenskapen”

Som Andrew Bailey, nuvarande guvernör för Bank of England, förklarar, var det flera skäl som motiverade valet av Alan Turing för denna 50 pund-sedel: ” En nations karaktär återspeglas i dess valuta, och vi gör rätt i att betrakta och fira de människor som förekommer på våra sedlar. Jag är därför glad över att vår nya £50-sedel bär namnet på en av Storbritanniens största vetenskapsmän, Alan Turing. »

Han förföljer: ” Turing är mest känd för sitt arbete med att knäcka koden i Bletchley Park, vilket bidrog till att avsluta andra världskriget. Men han var också en ledande matematiker, utvecklingsbiolog och pionjär inom datavetenskap. Han var också homosexuell, vilket ledde till att han blev fruktansvärt behandlad. Genom att placera den på vår nya 50-pundssedel i polymer, firar vi dess prestationer och de värden som den symboliserar. »

Jeremy Fleming, direktör för GCHQ (Regeringens kommunikationshögkvarter), går i samma riktning: Närvaron av Alan Turing på £50-sedeln är ett avgörande ögonblick i vår historia. Detta är inte bara en hyllning till hans vetenskapliga geni, som hjälpte till att “förkorta” krigföring och påverka den teknik vi fortfarande använder idag, utan också en bekräftelse på hans status som en ikonisk figur i HBT+-gemenskapen runt om i världen. Turing hyllades för sin intelligens och förföljdes för sin homosexualitet. Hennes arv är en påminnelse om värdet av att omfatta alla aspekter av mångfald, men också om det arbete vi fortfarande måste göra för att bli verkligt inkluderande. »

Källa: Bank of England

Relaterade Artiklar

Back to top button