Akta dig för denna nya onlinebedrägeri som ber dig att dela din skärm

TeamViewer videokonferenser © TeamViewer

Den brittiska finanstillsynsmyndigheten uppmärksammar internetanvändare runt om i världen för ett snabbt växande bedrägeri med skärmdelning.

Uppges kosta brittiska användare miljontals och åter miljoner pund, fenomenet med skärmdelningsbedrägerier tas på största allvar av Financial Conduct Authority (FCA), den lokala industritillsynsmyndigheten. financier, som lanserade sin nya ScamSmart-kampanj för några dagar sedan. Målet: att försöka göra användarna medvetna om en bluff som tar fart.

Bedragare bygger förtroende för att lura offer att ladda ner programvara för skärmdelning

Skärmdelningsbluffen, vad är det? Detta är helt enkelt en metod som alltmer används av webbbedrägare för att extrahera information från användare och/eller komma åt deras bankkonto och sedan överföra pengar. Offren kan mycket väl kontaktas per telefon, direkt från sociala nätverk, eller när de letar efter en investeringsmöjlighet eller kontaktuppgifter till ett företag online.

När de väl kontaktar dig ägnar sig bedragaren åt social ingenjörskonst, försöker vinna ditt förtroende och övertyga dig om att de kan hjälpa dig. Han lyckas sedan få dig att ladda ner, från din mobil eller dator, legitim programvara för videokonferenser och skärmdelning, av vilka några är särskilt välkända, som Zoom, Microsoft Teams, TeamViewer eller AnyDesk.

Den illvilliga individen kan sedan utföra bluffen endast om du tillåter honom att ta kontroll över din skärm. När detta steg är slutfört kan han komma åt din personliga information.

En allt mer använd bluff med skärmdelning

Den senaste FCA-studien visar hur svårt det ibland kan vara att identifiera en bluff med skärmdelning. Fenomenet, som ökade med 86 % under ett år, skulle ha kostat 2 014 offer en bagatell av 25 miljoner pund. En 59-årig kvinna, Angela Underhill, blev till exempel lurad att ladda ner programvara för fjärrskrivbord för att säkra en investering. Till slut gick hon ner 48 000 pund, då bedragarna hade tillgång till hennes bankuppgifter, men också till hennes pension. De lyckades driva upp notan genom att ta lån i hans namn.

Kvinnan klickade ursprungligen på en annons som marknadsför bitcoin. Kort därefter fick hon ett telefonsamtal från någon som utgav sig för att vara finansiell rådgivare, som bad henne ladda ner programvaran AnyDesk, för att följa med.

Bedragare utnyttjar uppenbarligen uppkomsten av fjärrplattformar och andra videokonferensverktyg för att fånga så många offer som möjligt. Att kombinera en oväntad kontakt med en begäran om skärmdelning bör dock låta som en varning: det här är varningstecken på en potentiell bluff.

Om samma ämne:
Nästan 3 miljarder smartphones kan övervakas av detta (mycket diskreta) företag

Källa: FCA

Relaterade Artiklar

Back to top button