Akta dig för denna bedrägeri som för närvarande rasar på Leboncoin

smart telefon bluff

Konsumentföreningen UFC-Que Choisir har meddelat en bluff som för närvarande implementeras på Det bra hörnetmen även på andra försäljningsplattformar mellan individer.

Det här är ett tillfälle att påminna dig om att bedrägerier, datastölder och cyberattacker har varit mycket vanligare sedan början av covid-19-pandemin, så det är tillrådligt att vara extra vaksam under din onlineverksamhet.

Missbruk av det säkra betalningssystemet

I en artikel delar UFC-Que Choisir med sig av Elie, en användare som ville sälja sin Dell-dator på Leboncoin-plattformen och snabbt hittade en köpare, som erbjöd sig att betala för enheten och fraktkostnaderna. via sajtens säkra betalning systemet.

Efter godkännande förklarar köparen för Elie att Leboncoin normalt skickade ett meddelande till honom för att berätta att pengarna verkligen hade betalats. Faktum är att ett e-postmeddelande som verkade komma från plattformen hade nått Elie och berättade särskilt för honom ” hans namn, det betalade priset, beskrivningen av objektet samt adressen dit paketet ska skickas för att få tillbaka sina pengar “.

Betalningsvalideringsmeddelandet borde dock ha skickats till honom från plattformens säkra meddelandesystem, och inte i form av ett e-postmeddelande. UFC-Que Choisir förklarar att ” dessa meddelanden övervakas av plattformens tjänster, medan ett e-postmeddelande, oavsett hur övertygande det är, kan skickas av vem som helst. [Elie] får också veta att andra säljare har blivit lurade på detta sätt. Faktum är att om han inte hade varit försiktig skulle han ha skickat sin dator och aldrig fått sina pengar. “.

Många bedragare verkar på peer-to-peer-försäljningssajter

Det var därför uppenbarligen en bluff som redan berör många drabbade. Och av goda skäl, om många onlineförsäljningsplattformar har satt upp säkra betalningssystem, måste du fortfarande veta hur du använder dem korrekt.

I Elies fall kom inte mejlet från Leboncoin-plattformen, vilket ofta är fallet med spam och nätfiske. För att hjälpa till att identifiera bedrägliga meddelanden, upprättar UFC-Que Choisir en lista med indikatorer, inklusive stavfel. Mer generellt bör du veta att många bedragare frodas på försäljningsplattformar mellan individer, bedrägerier kan sträcka sig från vilseledande annonser till identitetsstöld, genom falska deklarationer om förlust eller brott.

Vad är nätfiske och hur skyddar du dig mot det?

Även kallat nätfiske eller “phishing” på engelska, är nätfiske en uppsättning tekniker som gör det möjligt för bedragare att lägga vantarna på sina offers personliga data för att tillskansa sig deras identitet. Den här artikeln går igenom de vanligaste nätfiskemetoderna, visar hur man känner igen dem och ger tips om hur man undviker dem. Vi kommer också att förklara den korrekta reaktionen att ha efter en attack av denna typ.
Läs mer

Källa: UFC-Vad ska man välja

Relaterade Artiklar

Back to top button