Airbus presenterar den nya versionen av CityAirbus, dess 100 % elektriska vertikala startflygplan

CityAirbus NextGen 1

Airbus meddelade vid Airbus-toppmötet i Toulouse ankomsten av den nya generationen av sina elektriska flygplan, CityAirbus.

Prototypen, fortfarande i designfasen, bör göra sin första flygning 2023.

Läs också:
Airbus: mot OLED-magasin för att ersätta magasin och stolsskärmar

En enhet designad för staden

CityAirbus är ett 100 % elfordon dedikerat till staden. Utrustad med fasta vingar, en V-formad svans och åtta elektriska propellrar för att driva den, är den designad för att ta upp till fyra passagerare för nollutsläppsflygningar. Den visar på papper en räckvidd på 80 km och en marschhastighet på 120 km/h.

CityAirbus är designad för stadsbruk och är optimerad för att sväva. Dessutom meddelar Airbus att man har sett till att begränsa sin ljudnivå, som meddelats vara mindre än 65 dB(A) under flygning och 70 dB(A) under landning.

CityAirbus NextGen 3

Airbus expertis till eVTOL:s tjänst

CityAirbus är den andra elektriska vertikala start- och landningsdemonstratorn (eVTOL) designad av Airbus. Denna modell och Vahana-modellen har tillsammans genomfört 242 flyg- och marktester och har totalt rest cirka 1 000 km. Enligt Airbus har dessa testkampanjer gjort det möjligt för företaget att designa en ny arkitektur för att hitta den rätta balansen mellan att sväva och flyga framåt.

Den nya generationen CityAirbus uppfyller några av de högsta säkerhetsstandarderna (EASA SC-VTOL Enhanced Category) och är fortfarande i detaljdesignfasen. Den första flygningen av prototypen är planerad till 2023, och certifiering väntas runt 2025.

Källa: Flygbuss

Relaterade Artiklar

Back to top button